Långpanna med pumpa

20181019_143543_resizedLaga mat med höstens färger. En fantastiskt god och lättlagad långpannerätt. Mat som sköter sig nästan själv i ugnen.

Ingredienser

  • I mindre pumpa, t ex hokkaido- eller butternutpumpa
  • 4 morötter, gärna blandade färger
  • 4 rotpersilja eller palsternackor
  • 2–3 röda lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2+2 msk olivolja
  • 1 tsk salt + 2 krm svartpeppar
  • 1 förp kokta svarta bönor, ca 400 gram
  • Rivet skal av 1/2 citron + saften
  • 1 tsk honung
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 förp fetaost, 200 gram
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i klyftor. Lägg klyftorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  • 2. Skala och skiva morötter och rotpersilja. Skala och skär löken i klyftor, finhacka vitlöken. Lägg allt på plåten. Ringla över 2 msk olivolja, strö på salt och nymalen svartpeppar.
  • 3. Stek grönsakerna i ugnen cirka 20 minuter. Rör om försiktigt någon gång. Ta ut plåten och vänd ner bönorna och låt dem bli varma.
  • 4. Rör ihop 2 msk olja med honung och citron. Rosta hasselnötterna lätt i stekpanna.
  • 5. Smula fetaosten över grönsakerna, ringla över oljan och strö på nötterna.
  • 6. Servera med kyckling eller quornfilé eller som ensamrätt med bröd och gärna grönsallad till.