Laga mat med höstens färger. En fantastiskt god och lättlagad långpannerätt. Mat som sköter sig nästan själv i ugnen.
Ingredienser
I mindre pumpa, t ex hokkaido- eller butternutpumpa
4 morötter, gärna blandade färger
4 rotpersilja eller palsternackor
2–3 röda lökar
1 vitlöksklyfta
2+2 msk olivolja
1 tsk salt + 2 krm svartpeppar
1 förp kokta svarta bönor, ca 400 gram
Rivet skal av 1/2 citron + saften
1 tsk honung
1 dl hasselnötter
1 förp fetaost, 200 gram
Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i klyftor. Lägg klyftorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
2.Skala och skiva morötter och rotpersilja. Skala och skär löken i klyftor, finhacka vitlöken. Lägg allt på plåten. Ringla över 2 msk olivolja, strö på salt och nymalen svartpeppar.
3.Stek grönsakerna i ugnen cirka 20 minuter. Rör om försiktigt någon gång. Ta ut plåten och vänd ner bönorna och låt dem bli varma.
4.Rör ihop 2 msk olja med honung och citron. Rosta hasselnötterna lätt i stekpanna.
5.Smula fetaosten över grönsakerna, ringla över oljan och strö på nötterna.
6.Servera med kyckling eller quornfilé eller som ensamrätt med bröd och gärna grönsallad till.