Det här receptet är ur Paul Svenssons bok Grönsaker A–Ö, Bonnier Fakta 2020.
Ingredienser
500 g tomater
200 g plommon, urkärnade
2 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
1–2 tsk nymalen kryddpeppar
3 msk olivolja
1 kruka gräslök, fint skuren
½ dl saltrostat bovete ( se nedan)
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1.Värm ugnen till 200 grader, varmluft. Skär tomaterna i mindre bitar eller halvor beroende på hur stora de är. Lägg dem i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
2.Skär plommonen i klyftor och krydda även dem med salt och peppar.
3.Vispa grädde och crème fraiche tillsammans med kryddpeppar till en luftig kräm. Smaka av med salt.
4.Värm tomaterna i ugnen i bara 1 minut. Ta ut och blanda dem med plommonen.
5.Lägg upp på ett fat och klicka grädde över alltihop.
6.Ringla över olja och toppa med nymalen kryddpeppar, gräslök och bovete.
7.Saltrostat bovete: Blanda 2 dl bovete med 1 msk neutral rapsolja och 1/2 msk flingsalt i en form. Rosta i 130° ugn cirka 40 minuter.