L jumma tomater med plommon och kryddpeppargrädde

Det här receptet är ur Paul Svenssons bok Grönsaker A–Ö, Bonnier Fakta 2020.

 

Ingredienser

  • 500 g tomater
  • 200 g plommon, urkärnade
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 1–2 tsk nymalen kryddpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 kruka gräslök, fint skuren
  • ½ dl saltrostat bovete ( se nedan)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Gör så här

  • 1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft. Skär tomaterna i mindre bitar eller halvor beroende på hur stora de är. Lägg dem i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
  • 2. Skär plommonen i klyftor och krydda även dem med salt och peppar.
  • 3. Vispa grädde och crème fraiche tillsammans med kryddpeppar till en luftig kräm. Smaka av med salt.
  • 4. Värm tomaterna i ugnen i bara 1 minut. Ta ut och blanda dem med plommonen.
  • 5. Lägg upp på ett fat och klicka grädde över alltihop.
  • 6. Ringla över olja och toppa med nymalen kryddpeppar, gräslök och bovete.
  • 7. Saltrostat bovete: Blanda 2 dl bovete med 1 msk neutral rapsolja och 1/2 msk flingsalt i en form. Rosta i 130° ugn cirka 40 minuter.