Kronans kaka med apelsin

En riktig klassiker! Potatis i kakan gör den saftig och potatisen nästan förstärker den fina mandelsmaken.

I nödtider blandade man ofta potatis i bröd och kakor. Potatisstärkelsen ersatte en del av mjölet men gjorde också bakverket saftigt.  Sedan slutet av 1800-talet använde man potatis i bakverk i vårt land och1903 publicerades Kronans kaka första gången i första upplagan av Hemmets kokbok och det sägs att svenska beväringar äter kakan i lumpen.

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Rivet skal + ca 1/2 dl pressad juice från 1 apelsin
  • 200 g potatis, ca 3 stycken kokta kalla
  • 3 ägg
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en bakform ca 24 cm i diameter.
  • 2. Mixa mandeln ganska fint eller mal den. Blanda mandeln med sockret.
  • 3. Smält smöret och tillsätt det samt apelsinskal.
  • 4. Riv potatisen fint och blanda i den samt apelsinjuicen.
  • 5. Knäck äggen och rör ner dem ett i taget.
  • 6. Häll smeten i formen och grädda ca 45 minuter.
  • 7. Servera kaka med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite apelsinlikör eller vanilj.