Krämig vitkålsgratäng

Krämig vitkålsgratäng

Ett mättande och krämigt tillbehör till grillat eller ugnskycklingen eller som lunch med en krispig isbergssallad.

Vitkål

Ingredienser

  • 400 g vitkål
  • 200 g färskost
  • 2 dl grädde
  • 1 solovitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl lagrad prästost
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitkål och lök, gärna med mandolin och stek i smör ett par minuter. Är kålen färsk behövs inte så lång tid eftersom den är mjällare.
  • 2. Blanda grädde, riven vitlök och färskost i en skål och salta och peppra och rör ner i pannan med kål och lök.
  • 3. Lägg över i en ugnsfast form och strö över riven prästost.
  • 4. Ugnsbaka i ca 25 minuter eller tills gratängen fått fin gyllenbrun färg.