
Den här tårtan är som en lyxig charkbricka i tårtförpackning – och har länge varit ett av de mest populära recepten på Emma Brink Rasks blogg. Den kan omvända vilken smörgåstårteskeptiker som helst!
4–6 bitar
Färskostkräm
Ingredienser:
- 300 g crème fraiche (3 dl)
- 150 g färskost
- salt och peppar
Gör så här:
- Vispa crème fraiche och färskost till en fast kräm.
- Salta och peppra.
Röd tomatfyllning
Ingredienser:
- 100 g lufttorkad skinka
- 4 soltorkade tomater
- 10 finhackade basilikablad
- 75 g röd tomatpesto (. dl)
- 20 g rostade pinjenötter (2 msk)
- 150 g färskostkräm (2 dl)
Gör så här:
- Skär skinka, soltorkade tomater och basilika i fina strimlor och lägg i en bunke.
- Tillsätt tomatpesto och pinjenötter och vänd samman till en röra med färskostkrämen.
Grön pesto- och fetaostfyllning
Ingredienser:
- 100 g salami
- 50 g rödlök (ó dl)
- 150 g grön pesto (ca 1 ó dl)
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 75 g fetaost
- 80 g färskostkräm (1 dl)
Montering och garnering
Ingredienser:
- 1 paket ärtskott
- 100 g tunt skivad salami
- 100 g serranoskinka
- 25 g manchego
- 10 minimozzarellabollar
- 10–15 svarta oliver
- 6 körsbärstomater
- 20 g rostade pinjenötter (2 msk)
- 5–7 basilikablad
Gör så här:
- Skär bort eventuella hårda kanter på brödet och dela det i tre bottnar.
- Lägg den första bottnen på ett fat.
- Bred ut den röda fyllningen och lägg på nästa botten.
- Bred ut den gröna fyllningen och lägg på den sista bottnen.
- Bred ut resten av färskostkrämen på och runt om tårtan så att du får en slät yta.
- Fäst ärtskott runt om kanten på tårtan.
- Gör rosor av salami och skinka och placera ut på tårtan.
- Skär manchegoosten i trekanter och placera ut och fyll sedan på med mozzarellabollar, oliver och körsbärstomater.
- Avsluta med pinjenötter och basilikablad.