Italiensk smörgåstårta

Recept: Emma Brink Rask, från boken ”Tårtor och smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

Den här tårtan är som en lyxig charkbricka i tårtförpackning – och har länge varit ett av de mest populära recepten på Emma Brink Rasks blogg. Den kan omvända vilken smörgåstårteskeptiker som helst!

4–6 bitar

Färskostkräm

Ingredienser:

  • 300 g crème fraiche (3 dl)
  • 150 g färskost
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Vispa crème fraiche och färskost till en fast kräm.
  2. Salta och peppra.

Röd tomatfyllning

Ingredienser:

  • 100 g lufttorkad skinka
  • 4 soltorkade tomater
  • 10 finhackade basilikablad
  • 75 g röd tomatpesto (. dl)
  • 20 g rostade pinjenötter (2 msk)
  • 150 g färskostkräm (2 dl)

Gör så här: 

  1. Skär skinka, soltorkade tomater och basilika i fina strimlor och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt tomatpesto och pinjenötter och vänd samman till en röra med färskostkrämen.

Grön pesto- och fetaostfyllning

Ingredienser:

  • † 100 g salami
  • † 50 g rödlök (ó dl)
  • † 150 g grön pesto (ca 1 ó dl)
  • † 2 msk färskpressad citronsaft
  • † 75 g fetaost
  • † 80 g färskostkräm (1 dl)

Montering och garnering

Ingredienser: 

  • 1 paket ärtskott
  • 100 g tunt skivad salami
  • 100 g serranoskinka
  • 25 g manchego
  • 10 minimozzarellabollar
  • 10–15 svarta oliver
  • 6 körsbärstomater
  • 20 g rostade pinjenötter (2 msk)
  • 5–7 basilikablad

Gör så här:

  1. Skär bort eventuella hårda kanter på brödet och dela det i tre bottnar.
  2. Lägg den första bottnen på ett fat.
  3. Bred ut den röda fyllningen och lägg på nästa botten.
  4. Bred ut den gröna fyllningen och lägg på den sista bottnen.
  5. Bred ut resten av färskostkrämen på och runt om tårtan så att du får en slät yta.
  6. Fäst ärtskott runt om kanten på tårtan.
  7. Gör rosor av salami och skinka och placera ut på tårtan.
  8. Skär manchegoosten i trekanter och placera ut och fyll sedan på med mozzarellabollar, oliver och körsbärstomater.
  9. Avsluta med pinjenötter och basilikablad.

Ingredienser

  • Smörgåsbotten
  • 300 g rumsvarm mjölk (3 dl)
  • 45 g neutral olja (½ dl)
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 20 g honung (1 msk)
  • 90 g vetemjöl special (6 ½ dl)
  • Gör så här

  • 1. Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin.
  • 2. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg.
  • 3. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg degen i den.
  • 4. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.
  • 5. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) och grädda brödet i ca 30 minuter, tills det når en innertemperatur på 98 grader.
  • 6. Låt brödet bli helt kallt.