Inlagd Västeråsgurka

Vi har valt att kalla de små gurkorna för Västeråsgurka eftersom just den lilla gurksorten har starka anor därifrån. Den odlades för fullt i trakten kring Västerås på 1700-talet.  Gurkan såldes  i hela landet och gick även på export till Europa.

Här är ett recept som blir krispigt och gott utan att vara alltför sött. Vi har fått inspiration till receptet av odlaren och bloggaren Farbror Grön som bor i Västerås. Men detta innehåller lite mindre socker.

Ett smart tips för att få helt rena burkar är att lägga dem i ugnen vid 100° grader en stund när du diskat dem.

Ingredienser

  • 1 kilo Västeråsgurkor, smågurkor
  • 3/4 dl salt utan jod
  • 6 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl ättikssprit, 12%
  • 2 dl vatten
  • 3 tsk gula senapsfrön
  • några dillkronor
  • Gör så här

  • 1. Borsta och skiva gurkorna ganska tunt.
  • 2. Rör ut saltet i 6 dl av vattnet, lägg i gurkskivorna och låt det stå i rumstemperatur cirka ett dygn. Skölj gurkskivorna väl i kallt vatten och låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag.
  • 3. Koka upp 2 dl vatten med socker, ättika och senapsfrön. Se till att allt sockret löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna.
  • 4. Förvara burkarna svalt.