Havreotto med rotfrukter och linser

En lätt krämig havreotto med creme fraiche och citron, serverad med goda grönsaker smaksatta med honung, citron och persilja. Smaklig spis! Foto Maja Brand

 

 

Ingredienser

  • 2 1/2 dl havreris
  • 2 1/2 dl kokta gröna linser
  • 1 dl creme fraiche
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 2 krm svartpeppar
  • salt
  • 1/2-1 kruka persilja
  • 4 gulbetor eller 1/2 kålrot
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk honung
  • citronsaft av 1/2 citron
  • 3 - 4 msk rapsolja eller olivolja
  • Gör så här

  • 1. Koka havreriset enligt information på förpackningen, cirka 15 minuter. Häll av ev överflödigt vatten väl.
  • 2. Blanda havren med avrunna kokta linser, creme fraiche och rivet citronskal. Krydda med svartpeppar och salt.
  • 3. Skala och skär gulbetor och morötter i bitar, skala och tärna löken. Stek dem nästan mjuka i olja.
  • 4. Press i lite vitlök, rör ihop honung, citron och olja. Blanda runt och servera grönsakerna med havreotton. Toppa med persilja.