Hallonkaka

En makalöst god hallonkaka som kan serveras nygräddad och ljummen men äts med fördel dagarna efter då den håller sig saftig. Frysta bär går fint att använda när det inte finns färska svenska bär i säsong.

Ingredienser

  • 125 g mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 150 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl, (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk filmjölk eller mjölk
  • 150 g hallon
  • 50 gram sötmandel
  • 1 msk strösocker
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°. Vispa smöret smidigt med socker med en elvisp, riv mandelmassan grovt och vispa i den. Vispa därefter ner äggen, ett i taget.
  • 2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör i mjölken.
  • 3. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Tryck ner hallonen lite lätt i smeten. Strimla mandeln och strö den samt lite socker över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 45 minunter.
  • 4. Servera kakan med lättvispad grädde och färska bär.