Hallonkaka

En makalöst god hallonkaka som kan serveras nygräddad och ljummen men äts med fördel dagarna efter då den håller sig saftig.

Ingredienser

  • 125 g mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 150 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl, (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk filmjölk eller mjölk
  • 150 g hallon
  • 50 gram sötmandel
  • 1 msk strösocker
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°. Vispa smöret smidigt med socker med en elvisp, riv mandelmassan grovt och vispa i den. Vispa därefter ner äggen, ett i taget.
  • 2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör i mjölken.
  • 3. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Tryck ner hallonen lite lätt i smeten. Strimla mandeln och strö den samt lite socker över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 45 minunter.
  • 4. Kakan är jättegod precis som den är men du kan också servera den med lättvispad grädde och färska bär.