Hallonbullar

Baka goda sommarbullar med säsongens hallon. Matskribenten och kokboksförfattaren Lena Söderström som har bakat de här bullarna åt Säsongens Bästa tipsar om att de här briochebullarna behöver längre jästid än vanliga bullar.

Ingredienser

  • Deg:
  • 25 g (1/2 förp) färsk jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl ljummen mjölk, 37 grader
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 liter vetemjöl + mjöl till utbakningen
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 dl hallonmarmelad eller fast sylt
  • 1 ägg
  • 1–2 dl flagad mandel
  • Garnering:
  • 2 msk florsocker
  • färska hallon
  • Gör så här

  • 1. 1. Smula sönder jästen i en bunke.
  • 2. Tillsätt socker och mjölk och blanda tills jästen löser sig.
  • 3. Tillsätt saltet och 3 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  • 4. Arbeta in smöret, delad i små bitar och äggen i den jästa degen.
  • 5. Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
  • 6. Jäs degen ca 1– 1 1 /2 timme eller tills den har ökat till dubbel storlek.
  • 7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut den till två rektangulära tunna kakor ca 55 cm x 35 cm.
  • 8. Bred på smöret och marmeladen. Gör treslag, dvs vik degen två gånger, från den korta sidan. Kavla ut försiktigt och skär degen i 8-10 remsor.
  • 9. Rulla ihop remsorna, inte för hårt, till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  • 10. Värm ugnen till 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • 11. Grädda bullarna i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Platta till bullarna med en spade om de rest för mycket.
  • 12. Låt svalna utan bakduk. Garnera med siktat florsocker och färska hallon.