Gul ärtsoppa

Ingredienser

  • 500 gram torkade gula ärtor
  • 2,5 l vatten + 1 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 cm färsk ingefära,
  • 2 tsk timjan
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt
  • färsk timjan eller rosmarin
  • honungssenap
  • Gör så här

  • 1. Lägg ärtorna i blöt i en rymlig kastrull minst 12 timmar.
  • 2. Koka upp ärtor, vatten och salt. Ta bort skummet som bildas på ytan.
  • 3. Skala och hacka löken. Skala ingefäran och lägg löken och ingefärsbiten i soppan. Koka ca 11/2 timme.
  • 4. Skala och skiva morötterna. Lägg i dem, timjan och buljongtärningar och låt ärtsoppan koka ca 30 minuter till.
  • 5. Plocka bort ingefärsbiten och späd med mer vatten om det behövs.
  • 6. Servera med honungssenap och ett gott bröd.