Ingredienser
500 gram torkade gula ärtor
2,5 l vatten + 1 tsk salt
2 gula lökar
2 morötter
2 cm färsk ingefära,
2 tsk timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
färsk timjan eller rosmarin
honungssenap
Gör så här
1.
Lägg ärtorna i blöt i en rymlig kastrull minst 12 timmar.
2.
Koka upp ärtor, vatten och salt. Ta bort skummet som bildas på ytan.
3.
Skala och hacka löken. Skala ingefäran och lägg löken och ingefärsbiten i soppan. Koka ca 1 1/2 timme.
4.
Skala och skiva morötterna. Lägg i dem, timjan och buljongtärningar och låt ärtsoppan koka ca 30 minuter till.
5.
Plocka bort ingefärsbiten och späd med mer vatten om det behövs.
6.
Servera med honungssenap och ett gott bröd.