Bowl med grönsaker och jordnötssås

Säsongensbästa

Fixa en god vardagsmiddag med smakrika rotfrukter som grund i en härlig bowl. Servera den med ris och en lättgjord krämig jordnötssås. Fräs strimlor av fläskkött eller kyckling och blanda ner eller kokta gröna linser.

 

Foto: Linus Hallgren

Ingredienser

  • 2 morötter, 200 g
  • 1 bit kålrot 200 g
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 röd spansk chili
  • 2 msk rapsolja
  • 1 förp ärtskott
  • alfalfagroddar
  • Jasmin- eller basmatiris
  • Jordnötssås
  • 1 dl jordnötssmör, crunchy
  • 2 dl kokosmjölk
  • saften av 1 lime
  • 2 msk sweet chilisås eller mango chutny
  • 1–2 msk sojasås
  • ev lite vatten
  • salt och peppar
  • Gör så här

  • 1. Börja med jordnötssåen: Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull.
  • 2. Koka riset enligt förpackningen.
  • 3. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Skölj purjolöken väl och strimla den. Kärna ur och strimla chilin.
  • 4. Stek morot och kålrot i oljan en stund, lägg i purjolök och chili och stek allt under omrörning några minuter. Lägg på locket och låt ev puttra mjukt 5–10 minuter. Vänd ner ärtskotten.
  • 5. Värm såsen. Servera bowlen med ris, jordnötssås och alfalfagroddar.