Gravad lax toppad med jordgubbar, limekräm och primörer

Receptet är skapat av Carina Brydling för Bärfrämjandet.

4 portioner.

Denna rätt rekommenderas som en god förrätt eller varför inte som en lättare lunch. Öka då på ingredienserna något.

Ingredienser

  • 300 g gravad lax
  • 1 dl jordgubbar
  • 2 st små skalade primörmorötter
  • 4 st gröna sparris
  • 1 st skalad och finhackad schalottenlök
  • 1 st lime finrivet skal och saft
  • 1 dl crème fraîche
  • ½ msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 dl brödkrutonger
  • Olika sallater och örter – dill, citrontimjan, citronmeliss, limebasilika, gräslök, körvel mm flingsalt och grovmald svartpeppar
  • Gör så här

  • 1. Börja med att skära morötter och sparris i önskade bitar och lättkoka dessa i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna.
  • 2. Skär jordgubbarna i bitar.
  • 3. Blanda en dressing av limesaft, honung, lök och olja.
  • 4. ispa crème fraîchen tillsammans med limeskal till en hård kräm.
  • 5. Skär upp laxen i tunna bitar och lägg ut på fyra tallrikar.
  • 6. Toppa laxen med morötter, sparris, jordgubbar, kräm, massor av örter och blad, krutonger och avsluta med dressing, salt och peppar.