4 PERSONER
800 g–1 kg färsk potatisgnocchi
250 g färsk broccoli
ca 4 msk olivolja
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitl.ksklyfta
salt och svartpeppar
2 msk rostade och hackade valnötter
1 1/2–2 dl nyriven parmesanost
1 dl hackad persilja
GORGONZOLASÅS
ca 200 gram gorgonzola
20 g smör
2 msk idealmjöl
ca 4 dl mjölk, 3% fetthalt
1–1 1/2 tsk torkad mynta
rivet skal av 2 små citroner
1 äggula
salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Dela broccolin i små, små buketter och skär
gorgonzolan i bitar.
Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt broccoli, lök, vitlök,
salt och peppar. Låt alltsammans fräsa i 5–6 minuter. Rör om då och då,
men försiktigt så att broccolibuketterna förblir hela. Lägg upp allt på ett
fat när broccolin är lite mjuk, men fortfarande har tuggmotstånd.
Smält smöret i en kastrull, gärna en med beläggning. Rör i mjölet,
blanda noga och späd därefter med mjölken. Tillsätt mynta, citronskal
(spara lite att strö över), salt och peppar. Låt såsen koka på svag värme
i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan och rör snabbt ner äggulan. Tillsätt
osten och låt den smälta under omrörning. För att få en krämig, inte
alltför tjockflytande konsistens: späd med lite mjölk om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka
den enligt anvisningarna på förpackningen (när gnocchin flyter upp
till ytan är den färdig). Lyft upp dem med en hålslev.
Bottna en ugnsform med ett tunt lager sås och varva sedan gnocchi,
broccoli, sås, nötter, parmesan och persilja i formen. Gratinera i övre
delen av ugnen i cirka 10 minuter. Strö över citronskal och servera.
Paolo om rätten
“Libertinen och förförarnas förförare, Casanova,
lyckades den första november 1756 fly från det
fruktade fängelset i Dogepalatset, ute på Ponte dei
Sospiri (Suckarnas bro) och ut i friheten. Ett avgörande
moment i flykten sägs vara att han mutade en vakt med
en tallrik gnocchi. Jag vill gärna tro att det var detta
recept som användes, eftersom det är både venetianskt
och korrumperande gott.”