Förr blandade man potatis i bakverk när det var ont om mjöl. Potatisen funkar fint även i våfflor som i det här klassiska våffelreceptet från 1920. Servera våfflan med sylt och vispad grädde.
Ingredienser
300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
3¾ dl vetemjöl
½ l mjölk
1–2 msk smör
Ev 1 tsk bakpulver
Ca 1-2 msk matfett till våffeljärnet
Beredning
- Smält matfett och låt det svalna
- Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
- Riv potatisen.
- Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla.
- Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med smält smör. Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.