Chokladtårta med rödbeta

Säsongensbästa

Ingredienser

  • 1 ½ dl olivolja
  • 2 dl rårörsocker
  • 125 gram mörk choklad
  • 3 dl vetemjöl gärna dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • topping:
  • 100 gram vit choklad
  • 100 gram färskost, t ex Arlas
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 liten rödbeta
  • 2 msk olja
  • citronmeliss
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform med kokosflingor, ca 22 cm i diameter.
  • 2. Häll oljan, rårörsocker och chokladen i bitar i en kastrull. Låt allt smälta ihop på medelvärme.
  • 3. Rör ihop,mjöl, bakpulver, vanilj och salt.
  • 4. Vispa äggen lite pösiga och blanda dem med chokladblandningen och mjölet. Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen 40–45 minuter.
  • 5. Topping: Smält den vita chokladen med medeltemperatur i mikrovågsugnen( så den inte bränns) eller i vattenbad på spisen. Låt svalna något och blanda den med färskosten. Smaka av med lite färskpressad citron.
  • 6. Skala och skiva en liten rödbeta så tunt som möjligt. Torka av vätska med lite papper och stek skivorna på båda sidor i oljan någon minut. Lägg dem på hushållspapper och strö på lite socker.
  • 7. Bred chokladkrämen över kakan och dekorera med rödbetschips och citronmelissblad.