Chokladmarängtårta med jordgubbar

 

 

Ingredienser

  • 10–12 bitar
  • 5 äggvitor
  • 3 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk ljus vinäger
  • 50 gram mörk choklad
  • 1 msk kakao + 1 tsk att pudra över
  • Garnering 1–2 liter jordgubbar
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 150°. Rita en 24 cm cirkel på ett bakplåtspapper.
  • 2. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt florsockret lite i taget och vispa smeten tjock och blank.
  • 3. Rör ihop, maizena, vaniljsocker och vinäger och vispa ner i smeten.
  • 4. Grovhacka chokladen och blanda ner den i marängsmeten lite slarvigt tillsammans med 1 msk siktad kakao.
  • 5. Grädda marängen 1 timme i ugnen, stäng av ugnen och låt kakan stå en timme till med luckan stängd. Låt sedan svalna.
  • 6. Toppa marängen med vsipad grädde, jordgubbar och ev hasselnötter.