Broccolipaj

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl rågmjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 250–300 g färsk broccoli
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 dl grovriven herrgårdsost
  • Gör så här

  • 1. Blanda vete- och rågmjöl med smöret, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen och tryck sedan ut den i ugnssäker form, ca 20x20 cm. Låt helst degen vila svalt minst en halvtimme.
  • 2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajdegen 7–8 minuter. Låt svalna något.
  • 3. Dela broccolin i buketter. Använd gärna en bit av stammen och skiva den tunt. Ångkoka helst broccolin ett par minuter eller koka den i vatten bara 1 minut.
  • 4. Knäck äggen och vispa ihop dem med crème fraichen. Vispa ner mjölk, salt och osten.
  • 5. Lägg broccolin i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen cirka 25 minuter. Känn med sticka när stanningen inte längre rinner.