Two in one – Blomkålspuré och rostad blomkål

Ingredienser

  • Blomkålspuré
  • 1 stor blomkål
  • vatten
  • 1 msk smör
  • 25 g riven prästost
  • salt och peppar
  • Rostad blomkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk grovhackade valnötter eller mandel
  • rivet skal av en citron , helst ekologisk
  • 1 liten bunt bredbladig persilja
  • Gör så här

  • 1. Halvera blomkålen. Skär den i grova buketter, koka dem i lite vatten med salt. Mixa blomkålen med lite av vattnet till en puré. Rör ner smör och ost. Krydda med salt och peppar.
  • 2. Dela resten av blomkålen i små buketter. Smält smöret i en kastrull eller stekpanna och stek blomkålen i smöret.
  • 3. Skölj och slunga persiljan torr.
  • 4. Tillsätt valnötter eller mandel och rivet citronskal och stek tills blomkålen är gyllene. Krydda med salt och peppar. och vänd ned persilja.
  • 5. Servera blomkålspurén och de stekta buketterna med ångkokt torsk eller rödspättafiléer. Eller servera som en grönrätt med sockerärter och färskpotatis till.