Äppelshrub

Shrub är  en slags fruktsirap som görs på frukt, socker och vinäger. Ursprungligen gjordes den i  England på 1600-talet där man använde vinäger för att konservera frukt. Ordet »shrub« har sitt ursprung i arabiskans sharab som betyder »att dricka«. Traditionellt består grundreceptet av lika delar frukt, socker och vinäger.

Pröva vår mustiga och lite juliga variant med kryddiga äpplen som Cox Orange eller Ingrid Marie, smaksatt med apelsin och muskovadosocker.

Ingredienser

  • 5 svenska äpplen, Cox Orange eller INgrid Marie
  • 4 dl muskovadosocker
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • Skal av 1 apelsin
  • 1 valnötsstor bit färsk ingefära
  • 1 kanlestång
  • Gör så här

  • 1. Riv äpplena grovt med skalet kvar.
  • 2. Blanda dem i en bunke eller större glasburk/tillbringare med socker och äppelcidervinäger.
  • 3. Riv skalet av apelsinen och riv ingefäran. Blanda runt och stoppa ner 1 kanelstång.
  • 4. Lägg på ett lock (skriv datum) och låt stå i rumstemperatur 5 dagar.
  • 5. Sila och sätt fruktsirapen i kylen, där den håller flera månader.
  • 6. Ta fram och blanda sirapen med t ex 4 delar lätt bubbelvatten till en god och läskande alkoholfri aperitif. Du kan också använda sirapen som smaksättning av andra drinkar.