Äppel- och valnötskaka med lime och kanel

Äppel- och valnötskaka med lime och kanel

Saftig kaka med svenska äpplen

Äppelkaka

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 2 krm salt
  • 300 g kallt skivat smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 lime finrivet skal
  • 2 ägg
  • 3 medelstora äpplen
  • 1 msk sirap
  • kanel
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en vanlig brödform eller en rund springform ca 21 cm.
  • 2. Blanda mjöl, nötter, salt och bakpulver i en skål.
  • 3. Skiva ner smör i en skål och tillsätt strösocker och riv ner limeskalet.
  • 4. Blanda några minuter i matberedare eller med elvisp några minuter och tillsätt sedan äggen ett och ett och vispa till det blir en jämn smet.
  • 5. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och vispa tills det blir en fin och jämn smet.
  • 6. Tryck ut degen i formen, är den kladdig så doppa fingertopparna i mjöl och tryck ut.
  • 7. Halvera äpplena och skär ur kärnhuset. Skiva äpplena och tryck ner i smeten. Ringla över sirap och pudra över kanel.
  • 8. Grädda kakan på nedre delen i ugnen i ca 45 min. Kolla med baksticka att den är klar.
  • 9. Ta ut kakan och låt den svalna något, pudra över florsocker och servera med vaniljglass.