Start
Tips & Inspiration
Frukt och Grönsaker
Blommor och trädgård
Recept
Om oss
Start
Tips & Inspiration
Frukt, Bär & Grönsaker
Blommor & trädgård
Recept
Om oss
SÖK
toggle menu
Äppel- och valnötskaka med lime och kanel
Äppel- och valnötskaka med lime och kanel
Saftig kaka med svenska äpplen
Äppelkaka
Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grovt hackade valnötter
2 krm salt
300 g kallt skivat smör
3,5 dl strösocker
1 lime finrivet skal
2 ägg
3 medelstora äpplen
1 msk sirap
kanel
Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en vanlig brödform eller en rund springform ca 21 cm.
2.
Blanda mjöl, nötter, salt och bakpulver i en skål.
3.
Skiva ner smör i en skål och tillsätt strösocker och riv ner limeskalet.
4.
Blanda några minuter i matberedare eller med elvisp några minuter och tillsätt sedan äggen ett och ett och vispa till det blir en jämn smet.
5.
Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och vispa tills det blir en fin och jämn smet.
6.
Tryck ut degen i formen, är den kladdig så doppa fingertopparna i mjöl och tryck ut.
7.
Halvera äpplena och skär ur kärnhuset. Skiva äpplena och tryck ner i smeten. Ringla över sirap och pudra över kanel.
8.
Grädda kakan på nedre delen i ugnen i ca 45 min. Kolla med baksticka att den är klar.
9.
Ta ut kakan och låt den svalna något, pudra över florsocker och servera med vaniljglass.