Tomater – fyllda av nyttigheter, sötma och syrlighet

Det är något väldigt speciellt med smaken av mogna tomater. Skulle du fråga smakexperten Mischa Billing, jurymedlem i Sveriges mästerkock skulle hon säga att det intressanta med tomater och smaker är balansen mellan sötman, friskheten, syrligheten, aromerna och mognaden.

Förutom sin goda och söta smak är tomater fyllda med en mängd nyttigheter som exempelvis c-vitamin, provitamin A, fibrer och superantioxidanten lykopen. En antioxidant som skyddar oss från skador orsakade av fria radikaler. Lykopen är det röda färgämnet i tomaterna och ju rödare tomat, desto högre är halten av lykopen.
– Ett glas tomatjuice om dagen håller radikalerna under kontroll, menar Docent Siamak Haghdoost och hans forskarkollegor vid Stockholms universitet.

Lite fakta om vår goda vän tomaten

  • Tomatplantan kom troligen till Europa på 1500-talet i samband med en expedition till Mexiko.
  • Här i Sverige omnämndes tomaten först i mitten av 1800-talet. Då ansågs den vara ett afrodisiakum och gick under namnet ”kärleksäpple”.
  • I Sverige odlas 90 procent av tomaterna med hjälp av förnybar energi eller restvärme. Trots det kommer 7 av 10 tomater vi köper från Holland.
  • All tomatodling i Sverige sker i växthus och nästan 70 procent av odlingen sker i Skåne.
  • Den genomsnittlige svensken äter 9,8 kg färska tomater per år.
  • Tomater består av ca 95 procent vatten och har därför ett lågt kaloriinnehåll. 17,5 kcal i 100 gram tomat.
  • Tomater gillar inte kyla så därför ska du aldrig lägga tomater i kylskåp. Kylan förstör smaken och smaken kommer aldrig mer tillbaka.
  • Om du ringlar lite olja på tomaterna så hjälper du kroppen ta upp det nyttiga innehållet.