ARTIKEL

Ät grönt och klimatsmart

Om alla människor globalt skulle följa råden kan vi minska utsläppet av växthusgaser från livsmedelsindustrin med 50 procent, enligt studien. Dessutom kan vi minska behovet av färskvatten med 10 till 25 procent.

— Byter du till en mer växtbaserad kost hjälper du inte bara din egen hälsa utan även klimatet, det är den enskilt viktigaste saken man kan göra om man är oroad över planeten, säger Brent Loken naturvårdsforskare på Stockholm Resilience Center.

Men det räcker inte med att gå över till en växtbaserad kost enligt studien. Vi behöver också producera mat mer effektivt på den yta vi redan producerar på, samt se till att mer av vår mat når fram till affärerna och konsumenterna. Vi behöver också minska utsläppet av fosfor och kväve i jordbruket.

— Det kommer inte räcka med att bara göra en av de här sakerna, allt måste kombineras, det är det enda som kommer nå hela vägen. Men det kommer alltid tillbaka till mat och vad vi äter, säger Brent Loken.

Studien har publicerats i Nature.

Och det är nu som  grönsaksdiskarna verkligen flödar över av nyskördade och supernyttiga grönsaker från våra nära svenska odlingar.

Välj svenskodlat nästa gång du handlar!

Här följer några anledningar till att välja svenskodlade trädgårdsprodukter i säsong.