ARTIKEL

Årets Rosor 2023: Tre härdiga buskrosor med tidig blomning

I år har Rosens Dag valt rosorna ’Skeda’, ’Hällestorp’ och ’Svea’ som exempel på bra sommarställerosor. De ingår bland de rosor som samlats in av SLU:s Program för Odlad Mångfald, POM, och tillhör dessutom dem som fått varumärkningen Grönt Kulturarv.

Alla tre är vackra, friska och härdiga buskrosor som hittats och samlats in från trädgårdar runt om i Sverige. Med sin tidiga blomning, torktålighet och vackra nypon på hösten är de utmärkta som sommarställerosor. Blomningen infaller när många har semester, de klarar torka när man har åkt tillbaka till stan och när man sen ska städa och stänga igen stugan för vintern har nyponen ett fantastiskt prydnadsvärde.

Rosens Dag är ett projekt med målsättningen att öka intresset för och kunskapen om rosor. Det gör de bl a genom att arrangera och uppmuntra till rosaktiviteter över hela landet. Rosens Dag bygger på samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor.

Årets Rosor 2023

Rosa (Spinosissima-Gruppen) ‘Hällestorp’

’HÄLLESTORP’

En mycket vacker buskros som tillhör Spinosissima-Gruppen. Den är sannolikt en spontan hybrid med svenskt ursprung och den är känd från bara en växtplats, Hällestorp, Huskvarna, Jönköpings Kommun.
De magnifika, ofta tvåfärgade blommorna är dess främsta kännetecken. Blommorna är 56 cm i diameter, grunt skålformade till slutligen mer eller mindre flata och enkla med vanligen 5 kronblad. Blomfärgen varierar från ljust till mörkt rosa i olika stadier och med olika temperaturförhållanden. Kronbladens yttre delar är ljusare än de inre. Doften är stark och söt av honung. Blomningen är mycket riklig tidigt på rossäsongen, främst under första halvan av juni i de varmaste delarna av landet. Zon 1–5 (6) Frisk. Höjd 1,2–1,5 m.

Läs mer om ’Hällestorp här: www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-rosor/hallestorp

Rosa (Bourbon-Gruppen) ‘Skeda’

’SKEDA’

En frisk, gammaldags buskros med blommor i en ovanlig mörkviolett nyans. Varje blomskott ger många doftande blommor som är 4–7 cm i diameter, tätt fyllda och grunt skålformade till flata. Blomningen är riklig och varar längre än för flertalet andra engångsblommande rosor – från omkring midsommar till tredje veckan i juli i de varmaste delarna av landet, något senare i kallare klimatzoner.
I god jord i landets varmare delar blir busken utan uppbindning ca 1,5 m hög; med stöd kan den användas som en ca 3 m hög klätterros. I mager jord och i kallare klimat blir den lägre och mindre omfångsrik. Härdighet: Zon 1–3(4)

Läs mer om ’Skeda’ här: www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-rosor/skeda

Rosa (Damascena-Gruppen) ‘Svea’

’SVEA’

’Svea’ är sannolikt en mutant av ’Minette’. Blomknopparna, blommorna och nyponen är de karaktärer som lättast gör de möjligt att skilja dem åt. Buskarna, som ibland blir över 2 m höga och lika breda, blir ofta täta med bågböjda grenar. Blomknopparna är dekorativa, spetsiga och 2–3 cm långa i stadiet när kronbladen börjar utvecklas. Kraftiga blomskott ger ett tiotal blommor, som ofta är 8–11 cm i diameter, halvfyllda och grunt skålformade till flata. Blomfärgen är lysande rosa, ibland mörkt rosa, och den bleknar till ljust rosa. Doften är starkt väldoftande med inslag av kryddnejlika. De talrika nyponen är brett päronformade, ofta 2–2,5 cm långa och mörkt orangeröda till röda. Zon 5-6(7)

Läs mer om ’Svea’ här: www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-rosor/svea

Källa: Rosens Dag