Ormbunke

"Ormbunkar är personliga växter med mycket karaktär och en perfekt inredningsdetalj för den som vill ha något utöver det vanliga."

Ormbunkar, t ex fågelbobräken, Asplenium nidus, palmbräken, Blechnum gibbum, grottbräken, Microlepia speluncae, spjutbräken, Nephrolepis exaltata, vingbräken,Pteris tremula

Ormbunkarnas spridning över nästan hela jordklotet visar på en enastående anpassningsförmåga. I hemmet är ormbunkarna en god tillgång i inredningen med sina gröna och frodiga bladverk. Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. Normal rumstemperatur eller något svalare och regelbunden vattning passar de flesta arter som säljs som krukväxter, vilket i Sverige främst är olika arter av bräken.

+ Ormbunkar är personliga växter med mycket karaktär och en perfekt inredningsdetalj för den som vill ha något utöver det vanliga.

Poppelgårdens Driverier i Ängelholm är ett exempel på ett svenskt företag som odlar bladväxter året om. Magnus Hedström är trädgårdsmästare på Poppelgården.

-Vi odlar ett brett sortiment av bladväxter som till exempel monstera, benjaminfikus och flera arter inom filodendronsläktet, från augusti till januari. Jag har tidigare provat att odla ormbunkar i mindre skala och förra året tog vi upp produktionen av ett par olika bräkenväxter. Det togs emot väl så i år har vi ytterligare utökat odlingen för att kunna erbjuda kunderna ett spännande sortiment, berättar Magnus.

De bräken som Magnus har i odling i år är palmbräken, rektangelsbräken, olika sorter av spjutbräken, fågelbobräken samt hartassbräken.

-Det är roligt att kunna komplettera bladväxtsortimentet med ett antal ormbunkar. Personligen tycker jag mycket om den klassiska spjutbräken som varit i odling ända sedan 70-talet. Jag är själv född på 70-talet så det är lite nostalgikänsla, säger Magnus.

Magnus tycker att alla bräkenväxterna har sin speciella tjusning. Till exempel tipsar han om hartassbräken för den vackra bladfärgens skull och den som inte gillar att städa kan välja palmbräken som inte alls drösslar. För att kunderna ska veta att växterna är odlade i Sverige märks alla produkter som går ut till butik från Poppelgården med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Ormbunkar som Magnus odlar

Palmbräken                        Blechnum gibbum

Rektangelbräken                Didymochlaena truncatula

Fågelbobräken                   Asplenium nidu

Spjutbräken                        Nephrolepis exaltata ‘Boston’

Spjutbräken                        Nephrolepis exaltata ‘Fluffy Ruffles’

Hartassbräken                    Phlebodium aureum

Trädgårdsmästarens bästa tips för att lyckas med ormbunkar!