Ormbunkar, t ex fågelbobräken, Asplenium nidus, palmbräken, Blechnum gibbum, grottbräken, Microlepia speluncae, spjutbräken, Nephrolepis exaltata, vingbräken,Pteris tremula
Ormbunkarnas spridning över nästan hela jordklotet visar på en enastående anpassningsförmåga. I hemmet är ormbunkarna en god tillgång i inredningen med sina gröna och frodiga bladverk. Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. Normal rumstemperatur eller något svalare och regelbunden vattning passar de flesta arter som säljs som krukväxter, vilket i Sverige främst är olika arter av bräken.
+ Ormbunkar är personliga växter med mycket karaktär och en perfekt inredningsdetalj för den som vill ha något utöver det vanliga.
Poppelgårdens Driverier i Ängelholm är ett exempel på ett svenskt företag som odlar bladväxter året om. Magnus Hedström är trädgårdsmästare på Poppelgården.
-Vi odlar ett brett sortiment av bladväxter som till exempel monstera, benjaminfikus och flera arter inom filodendronsläktet, från augusti till januari. Jag har tidigare provat att odla ormbunkar i mindre skala och förra året tog vi upp produktionen av ett par olika bräkenväxter. Det togs emot väl så i år har vi ytterligare utökat odlingen för att kunna erbjuda kunderna ett spännande sortiment, berättar Magnus.
De bräken som Magnus har i odling i år är palmbräken, rektangelsbräken, olika sorter av spjutbräken, fågelbobräken samt hartassbräken.
-Det är roligt att kunna komplettera bladväxtsortimentet med ett antal ormbunkar. Personligen tycker jag mycket om den klassiska spjutbräken som varit i odling ända sedan 70-talet. Jag är själv född på 70-talet så det är lite nostalgikänsla, säger Magnus.
Magnus tycker att alla bräkenväxterna har sin speciella tjusning. Till exempel tipsar han om hartassbräken för den vackra bladfärgens skull och den som inte gillar att städa kan välja palmbräken som inte alls drösslar. För att kunderna ska veta att växterna är odlade i Sverige märks alla produkter som går ut till butik från Poppelgården med ursprungsmärkningen Från Sverige.
Ormbunkar som Magnus odlar
Palmbräken Blechnum gibbum
Rektangelbräken Didymochlaena truncatula
Fågelbobräken Asplenium nidu
Spjutbräken Nephrolepis exaltata ‘Boston’
Spjutbräken Nephrolepis exaltata ‘Fluffy Ruffles’
Hartassbräken Phlebodium aureum
Trädgårdsmästarens bästa tips för att lyckas med ormbunkar!
- I naturen växer ormbunkar oftast på skuggiga, varma och fuktiga platser. Det ger en indikation om hur ormbunkar bör skötas i hemmet för att bli långlivade.
- Bäst trivs ormbunkarna om de får stå halvskuggigt. Vill du ha dem på fönsterbrädan så placera dem vid ett fönster som vetter mot väster, öster eller norr. Undvik gassiga lägen.
- Eftersom ormbunkar klarar mörker fungerar det även att placera dem en bit in i rummet, tex på en hylla, ett sidobord eller vid skrivbordet. De gör sig även ypperligt i ampel. Om ormbunken tappar många blad eller om gamla blad gulnar är det tecken på att den står för mörkt och behöver flyttas till en ljusare plats.
- Vattna så ofta att jorden aldrig torkar ut men undvik att vatten blir stående i ytterkrukan. Tillsätt regelbundet näringslösning till vattnet.
- Ormbunkar tycker om fukt så vill du ha en växt i badrummet är det en utmärkt plats. Generellt behöver inte ormbunkar duschas men om du har väldigt torr inomhusluft gör en dusch då och då ormbunkarna gott.
- Undvik att ställa ormbunkar över element, det blir ofta för torrt.