Blomsterodlaren: Jag hängde jämt med mamma i rabatterna

 

 

–  Det är mamma och naturen i småländska Fiddekulla som varit min stora inspirationskälla. Jag hängde jämt med mamma i rabatterna när jag var liten. Från början trodde jag att odlingen bara skulle vara min hobby men jag insåg snart att jag skulle kunna leva av den, säger Lovisa Went, 30 år.

Hon är en av den nya tidens snittblomsodlare och hon har verkligen tagit chansen att leva sin dröm. 2017 startade Lovisa blomsterodling tillsammans med mamma Cilla. Båda hade utbildat sig inom trädgård, Lovisa till trädgårdsmästare med ekologisk inriktning och Cilla inom park och kulturlandskap. 

På ca 1000 kvadratmeter växer under sommaren radvis med blommor som passar att skörda som snittblommor. Här finns också flera växthus. Just att få bjuda på upplevelsen av att komma ut på landet och själv plocka sina blommor är något Lovisa brinner för. Hon lägger också upp mycket lockande bilder i sociala medier.

– Vårt närmsta samhälle är Vissefjärda och vi har ca 45 minuters resa till Kalmar, Karlskrona och Växjö. Härifrån åker människor glatt för att besöka oss. Vi har också en liten plantskola med kryddor, örter och grönsaker och en hel del perenner. Som komplement till alla växter finns också en butiksdel på gården med presenter, hantverk, fröer under säsong och en del fairtradeprodukter, säger hon.
– Vår odling är inte certifierad men vi arbetar bara med säkra metoder som att förebygga med en sund jord så att växterna blir friska, det är det sättet vi vill odla på. Vi har också god hjälp av min sambo Nils som är brandman på deltid.

– För mig har det alltid känts självklart att driva en egen verksamhet som jag är passionerad för och veta att det är jag som bestämmer.
Förr låg exempelvis en gammal handelsträdgård här i vårt samhälle. Men när vi startade upp fanns det ingenting och jag kan verkligen inte tänka mig en framtid med vetskapen att allt omkring en har lagt ner. Visst får man kämpa i motvind ibland, särskilt som vi har ett tufft odlingsklimat här, ungefär som i södra Norrland fast vi bor mitt i Småland, säger Lovisa. Avslutningsvis poängterar hon att det är roligt att det nu flyttar ut fler människor. 

Odlingsåret i Fiddekulla

Att sköta en handelsträdgård innebär arbete året om. Ungefär så här ser året i Fiddekulla ut:

Januari-Februari
Laga, fixa, städa och drömma. Beställa fröer och planera vad som ska byggas om och byggas nytt.
Ta fram daliaknölar, putsa och ta sticklingar både för egen odling och för plantor att sälja.
Så chili och paprika.

Mars
I mitten av månaden tar det fart med många sådder. Det blir mycket logistik nu med att flytta och täcka växter för att anpassa dem till temperaturer, ljus  mm.

April och maj
Många nya sådder och omskolningar. I år blir det nog fler sena sådder då vi har märkt att växter som sås senare odta blir starkare. Tid för tulpandrivning i kallväxthuset.

Maj-juni
Nu startar vårbruket på vår lilla åker. Plantsäsongen är igång på riktigt. Nya rabatter designas som besökarna kan inspireras av.

Juli
Skötsel och ompyssling av växter. Försäljning av perenner och tidiga snittblommor.

Augusti-september
Det blir mycket buketter som ska göras under sensommaren till begravningar, bröllop och kalas.

Oktober-december
Då har vi kursverksamhet i blomsterodling. Mot advent är det kransbindning. Planterar lökar av tulpan, lilja och pärlhyacint. 

I Fiddekulla handelsträdgård odlas 100-talet olika sorters växter. Några favoriter är dessa: löjtnantshjärta, stormhatt, nävor, Afrikas blå lilja (Agapanthus), bukettanemon, knölbegonia, lind, lagerblad, prydnadsgräset Frosted explosion, tulpan, solros, röllika, rudbeckia och sommarflox.

Svensk blomsterodling har förvandlats

Att odla snittblommor i Sverige är inget nytt men efter andra världskriget när Nederländerna blev storproducenter minskade den svenska odlingen för att slutligen nästan helt försvinna, med undantag av produktionen av växthustulpaner.

Men nu växer blomsterodlingen på ett helt nytt sätt och det har blivit en omstart för svenska snittblommor. De nya blomsterbönderna är oftast driftiga kvinnor, som har många ben att stå på. Med massor av följare på Instagram når de både kunder och varandra på ett engagerande och effektivt sätt. De berättar i ord och vackra bilder om sitt dagliga arbete, om självplock, kurser och om buketter de säljer. Storleken på odlingarna varierar mellan 100 och 1 000 kvadratmeter.

Många av företagarna drivs av en stark passion för blommor och arbetet är en livsstil. En del har hämtat inspiration från rörelsen Slow Flowers i USA som handlar om att odla i mindre skala och koppla ihop den som odlat, skördat och bundit blommorna med konsumenten. Alltså att minska avståndet och mellanhänderna från jord till bord. Pionjären, författaren och skribenten Debra Prinzing var den som myntade begreppet Slow Flowers och har varit den drivande i rörelsen i och med boken Slow Flowers(2013). Hon har också skapat www.slowflowers.com
I Sverige finns föreningen Snittblomsodlare som startade 2020 0ch har ett stort utbyte av kunskap mellan många blomsterbönder. Lovisa Wendt är en av dessa blomsterodlare. Hon odlar blommor mitt i Småland tillsammans med mamma Cilla och sambon Nils. Men som Lovisa som inte är aktiv i någon odlarförening själv säger; Vi försöker bara vara lokala små företagare som gör vår egen grej.