Sparrisknoppen framför allt!

Det var som en långsiktig tanke eller vision. Men 2011 hände det – Åsa och maken Johan Sjöblom köpte marken i Jonstorp på Kullahalvön och planterade 11 000 sparrisplantor på ett halvt hektar åkermark. Nu har de utökat rejält och odlar nästan ett och ett halvt hektar sparris.
– Det är något speciellt med sparrisen, det är vår största produkt här på gården och den har sin korta och intensiva period på senvåren och i början av sommaren. Vår gröna sparris brukar vi skörda lagom till Valborg men i år är det en vecka senare på grund av den kalla våren, säger Åsa Sjöblom. Sparrisen säljs hemma på gården, vid REKO-ringarna i Kullabygden och i Helsingborg och i lokala butiker och restauranger.

Våra odlingar har vuxit succesivt och nu har vi många grönsaker som avlöser varandra under odlingssäsongen, På gården Kullasparris odlas kål av olika slag som, grönkål, svartkål, spetskål och kålrabbi.
– Kålrabbin odlar vi mycket för att den är så otroligt vacker med sin lila färg och alla tentakler som sticker ut. Jag tycker den är bäst i rått tillstånd, till exempel råriven, picklad eller som cole slaw. Dessutom har vi zucchini, matpumpor, majs, mangold, buntlök, purjo, vitlök, hallon, jordgubbar och svarta vinbär.

Vi har bin och producerar honung. Bina bidrar fint till pollineringen av våra hallon och jordgubbar. Men för grönsakerna betyder de ju ingenting eftersom det inte behövs pollinering för dem.
Solrosen är en klar favorit som vi odlar för binas skull eftersom solrosen blommar senare än mycket annat och då kan bina hämta nektar från den.
Vi har också grönbetesägg. Det är värphöns i ett mobilt hönshus som vi flyttar runt i åkrarna med luzern och vitklöver. Hönsen gillar att mumsa i allt det gröna och äggulorna blir fint färgade.

Det bästa med svenskodlat är färskheten tycker Åsa. Det betyder så mycket för smaken. Inte minst hos sparris som ska vara nyskördad.  Sedan handlar det också om tryggheten eftersom jag vet att det används sparsamt med bekämpningsmedel i Sverige.
Åsa berättar stolt hur en av barnens kompisar sagt att de “alltid har så goda grönsaker”.
– Egentligen är det inte svårt att få barn att äta grönsaker. Man ska inte vara rädd för smör inte heller för att salta lite och smaksätta med vitlök. Med det receptet slinker såvä sparris som morötter och bönor ned. Och råa grönsaker fungerar fint det med till barnen. Dippa rå blomkål är urgott, säger Åsa Sjöblom.

Koka sparris
Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen.Använd en vid kastrull, traktörpanna eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet. Det finns även speciella smala och höga sparriskokare att köpa. Sjud sparrisen under lock i saltat vatten, ca 1 tsk per liter vatten, i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha ett motstånd. Skölj av i iskallt vatten för att  bättre behålla den gröna färgen.

Den gröna sparrisen är också jättegod att grilla eller steka i en god olja i stekpannan.