Sallatssäsongen är äntligen här och den krispiga svenskodlade isbergssallaten hamnar inte bara på tallrikarna runt om i vårt avlånga land i år - utan även i Italien.
"Vanligtvis är det Sverige som importerar sallat från Medelhavsländerna, men de senaste åren har inneburit ombytta roller och i sommar kanske du äter en härlig skånsk sallat i Medelhavet", berättar odlaren Per Johansson.
Isbergssallat kan odlas på friland under hela sommaren i Skandinavien och större delen av den svenska odlingen sker i Skåne. Övriga tider på året är sallaten importerad från Medelhavsområdet. Men under de senaste åren har rekordhettan och vattenbristen som har drabbat södra Europa flera somrar i rad inneburit ombytta roller.
– När det stämmer med väder och vind, men saknas efterfrågan här hemma exporterar vi överskottet av isbergssallaten till Italien. Så skulle du vara på semester och äta en riktigt krispig och god sallad kan det rent av vara skånsk isbergssallat från Åhus du har där på tallriken, säger grönsaksodlaren Per Johansson, som driver Åhus Grönt i sydöstra Skåne.
Tips: I kylskåpet ska salladen förvaras i en så kall temperatur som möjligt. 1-3 grader är idealiskt. Sallaten har god hållbarhet och kan sparas upp ett par veckor vid hög fuktighet.
Klimatpåverkan från svensk isbergssallat kan vara omkring hälften jämfört med importerad och ekologisk isbergssallat är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
– Vår svenskodlade isbergssallat är odlad i bra miljö, utan luftföroreningar och vattnade med vatten av dricksvattenkvalitet. Det gör produkterna säkra. Dessutom har en svensk isbergssallat den närmaste vägen till konsument, med minst miljöpåverkan. En skillnad som gör det svårare för odlare – men som är mer positivt för konsument – är att vi inte har samma tillgång till kemiska växtskyddspreparat i Sverige som andra EU-länder heller, berättar Per Johansson.
Visst du att den odlade varan heter sallat och att sallad är en maträtt – där bland annat sallat ingår.