Sommarens godaste örter

Paj med egenodlade kryddörter

Birgittas goda ört- och grönsakspaj

Paj 4-6 pers

Pajdeg:

125 g smör
3 dl
2 msk kallt vatten

Mät up mjölet i en bunke. Tillsätt tärningsstora bitar av det kalla smöret. Nyp snabbt ihop till ett jämnt smul. Tillsätt vattnet och forma degen. Tryck ut degen i en pajform och stoppa in den i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 min.

Pajfyllning:

2 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 tomater
1 dl färska örter
några gröna bönor
1 dl hackad broccoli
50 g fetaost
2 ägg
2 dl mjölk
Olivolja att steka i
Salt och peppar

Gör så här: Hacka vitlök, lök och paprika och stek mjuka i olja. Hacka tomaterna. Blanda ner tomater, oliver och örter i pannan och låt koka ihop. Vispa ihop ägg och mjölk tillsätt salt och peppar. Fördela grönsakerna i pajskalet. Smula över fetaosten och häll över äggblandningen. Grädda pajen i ugnen ca 40 min. Garnera pajen med färska örter.

 

 

Nu är plantskolorna fyllda med svenska kryddörter!

Örtagård i miniformat

Gör ett eget litet kryddland nära uteplatsen och grillen. Kryddorna trivs i vanlig trädgårdsjord och många övervintrar. Tänk på att plantera mynta i kruka, den sprider sig nämligen snabbt och tar lätt över.

Salvia växer som en liten buske och har vackra grågröna blad.

Persilja passar till allt! Lättodlad och smakrik.

Gräslöken får fina lila blommor som går utmärkt att strössla över salladen.

Timjan gott till både grillat kött och ugnsbakad potatis eller varför inte i örtagårdssåsen?

Oregano är även den lättodlad och är god nedklippt i salladen eller i grillmarinaden.

Myntan får fina blommor och sprider en härlig doft i trädgården. God i såväl drinkar som desserter.

Plantera myntan i kruka, annars tar den över i rabatten.

 

Bladpersiljan är lika god som kruspersiljan men har ett annorlunda växtsätt.

Fransk dragon reser sig över sina grannar i örtrabatten. God i såser.