Plocka din bärsymfoni på gårdarna

Vi älskar bär i Sverige. Jordgubbar är det bär vi odlar mest av men vi odlar också hallon, blåbär, björnbär, krusbär, olika sorters vinbär, tranbär och havtorn. Med hjälp av ny odlingsteknik, inte minst tunnelodling, nya sorter och nya planttyper kan vi förlänga den svenska bärsäsongen som sträcker sig från april och en bra bit in i september.

Passa på nu under sommaren att ta med familj och vänner ut i till någon av landets bärodlare. Det är härligt att plocka bär som är närodlade, ofta kan man välja mellan att köpa plockade bär i gårdsbutiken eller plocka själv. Det är förstås bara en liten del av alla jordgubbar  som säljs direkt på gården, den större mängden säljs via grossister i våra dagligvarubutiker. Våra svenska bär har ett smakmässigt försprång gentemot importerade bär som växer längre söderut. Godast av alla är de bär som odlats långt norrut i landet. Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Viktigt för smaken är också att jordgubbar och hallon är nyplockade. Du kan syna bären när du handlar och be om hjälp att vända upp kartongen om du är osäker på kvalitén.
Här hittar du ett antal självplock och gårdsbutiker i landet. Kika gärna på respektive gårds hemsida eller facebook för att kolla öppettider.

https://sasongensbasta.se/vegetables/hitta-din-barodlare/

KORTA NEDSLAG PÅ TVÅ GÅRDAR

Hallongården med butik och självplock
– Här är hallon hjärtat i verksamheten men vi odlar också andra bär som jordgubbar och krusbär, berättar Kerstin Biärsjö på den anrika släktgården Hallongården i södra Skåne.
– Självplocket av hallon har börjat hos oss, vi odlar några olika sorter, främst Glen Ample som är både god och hållbar. Sorten är taggfri vilket förenklar vid plockningen. Just nu plockar vi jordgubbar, hallon ,krusbär, liljor, zinnior men kika på hemsidan för att se vad som är aktuellt, säger hon. Det kommer många olika sorter under sommaren. Normalt brukar det skördas bär här en bra bit in i september. Förutom gårdsbutik och självplock finns här ett härligt hallonkafé med våfflor.
– Det är lätt att hitta till oss genom bra skyltning från E6:an mellan Malmö och Trelleborg, säger Kerstin.

Kul att veta om Hallongården:
De kokar sin marmelad och sylt i små satser i kopparkastruller för bästa smak. Flera gånger har produkterna prisats vid SM i mathantverk. De har bl a vunnit guld för sin krusbärssylt med motiveringen ”perfekt kombination av sötma och syrlighet och en påtaglig krusbärssmak som hänger kvar länge. En sylt som gör en glad.”

Göinge Fridhem säljer bär och tomater
På Göinge Fridhems handelsträdgård i nordöstra Skåne odlas hallon och jordgubbar i tunnelväxthus. Erik Lerbs berättar att hallonen odlas i fem tunnlar där  huvudsorten är Glen Ample. Jordgubbarna odlas i tre tunnlar där plantorna sätts i rännor en och en halv meter upp för att det ska vara bekvämt att plocka. Dessutom innebär tunnelodling att man kan plocka bären när det regnar. Här har man också satsat på sorten som är både god och hållbar.
– Det är viktigt att kunden har fina och välbehållna bär när de kommer hem, säger han. Göinge Fridhem hittar du längs väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad.

Kul att veta om Göinge Fridhem:
Förutom hallon och jordgubbar kommer det under säsongen att finnas blåbär och 50 sorters tomater  i butiken. Missa inte glasskaféet!

Så tar du hand bären när du kommer hem
Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade. Om du inte ska äta bären inom några timmar bör de förvaras i kylen eller frysas in.
Jordgubbar bevaras bäst osnoppade och kallt. Svenska bär behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.