Nu skördar Annicka soldyrkarna

Trots en kylig vår så har den tack vare mycket ljus varit gynnsam för de svenska tomaterna.
– Tomaterna är soldyrkare och utvecklas nu riktigt fint. Det händer mycket i den svenska tomatodlingen, inte minst med utbudet som ökar hela tiden vad gäller sorter och smakvariation, säger Annicka Assarsson, tomatodlare utanför Motala i Östergötland.
En svensk tomat får sitta kvar längre på sin kvist än många andra som ska transporteras längre sträcka och därför smakar den mer. Efterfrågan ökar hela tiden på närproducerat och försäljningen förändras därefter. En stor del av de svenskodlade tomaterna säljs till matvarubutikerna men det blir vanligare att odlare också säljer direkt till  konsumenterna. Så gör också Annicka som har 5000 kvadratmeter växthus med tomater och sex anställda under säsongen som arbetar i växthuset och med att packa de ömtåliga tomaterna.
– Vi säljer till några grossister som levererar både här i Östergötland och i Stockholm. Men hjärtat är vår gårdsbutik Tomatboden i Varv, som många människor gärna kommer och handlar i. Så säljer vi också via några Reko-ringar där vi också får möjlighet att möta konsumenten direkt, säger Annica.

Om tomater
* Tomaten lyfter och förstärker andra smaker genom att den är rik på umami, en av de fem grundsmakerna. Du kan laga många goda varma rätter med tomat eller variera den hur mycket som helst i olika sallader. Tomater passar till exempel mycket bra med basilika, vitlök och persilja. Lite mer otippat gifter sig den också smakmässigt bra med vanilj, ingefära och fänkål.
* Låt gärna tomaterna ligga framme i en skål. Vill du förvara dem längre än ett par dagar ska det helst vara i + 12-14°, alltså hellre i svalen än i kylen.
* Tomatodlarna använder biologiska metoder i sin odling och humlorna står för pollineringen.
* Mer än 90 procent av de svenska tomatodlingarna värms av förnybar energi som flis, pellets och jordvärme, alternativt spillvärme från annan industri.
* I Sverige har vi också god tillgång till vatten av hög kvalitet jämfört med många andra länder där vattentillgången är begränsad.
* Den svenska tomatsäsongen pågår  från maj till september men allt fler odlare prövar att förlänga säsongen.

Mer info om tomater

Svenska tomater

https://sasongensbasta.se/tips/svenska-tomater-det-basta-miljovalet/