Minska matsvinnet med små och krokiga morötter

Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. 9 av 10 morötter odlas här; knappt 60 procent av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25 procent på Gotland. Foto: Ryftes Grönsaker.

Upp till en tredjedel av alla grönsaker som odlas klarar inte skönhetskraven och sorteras bort för att antingen gå till livsmedelsindustrin, bli djurfoder eller biogas. Detta, i kombination med att torkan sommaren 2018 gav en mindre morotsskörd och ovanligt många små morötter, blev startskottet för ”Svinngoda morötter”.

— Det känns ju rent idiotiskt att kasta bort bra mat. De små morötterna är ju dessutom de söta och godaste! Så i samarbete med en kund valde vi att gå ifrån FN:s riktlinjer och normer 2019 och ändrade reglerna för hur stora morötterna måste vara i påsarna. Och detta har vi så klart fortsatt med, berättar Karin Andersson, som tillsammans med systern Erika driver Ryftes Grönsaker på Gotland.

Systrarna Erika Andersson och Karin Andersson driver Ryftes Grönsaker tillsammans och grönsaksodlingenomfattar cirka 150 hektar idag.

Genom att ta bort klass 1-märkningen på morötterna kunde även mindre morötter och morötter som inte ser perfekta ut nå konsumenterna.

— Det här är ett sätt för oss att minska matsvinnet, inte bara i vår egen verksamhet utan i en annan del av livsmedelskedjan. Varje kilo minskat matsvinn räknas! Klimatförändringarna ställer oss inför nya utmaningar. Därför behöver vi omvärdera både vad vi lägger på tallriken och vad vi är beredda att slänga bort, säger Karin Andersson.

Varför tycker du att konsumenter bör välja svenskodlade frukter och grönsaker?
— För att ha en levande landsbygd! Det finns ju massor av saker, men resvägen och den klimatpåverkan dina varor gör innebär stor skillnad beroende på varifrån de kommer,  säger Karin Andersson.

För att förhindra uttorkning bör morötter förvaras svalt i en plastpåse, helst längst ner i kylen.

En tredjedel av all mat som produceras äts inte upp. Det slängs över en miljon ton livsmedelsavfall varje år i Sverige och de svenska hushållen står för den största delen av matsvinnet, med cirka 15 kilo per person. En viktig del i arbetet för att minska svinnet är att förändra beteendet hos konsumenterna. Men matsvinnet måste minska överallt där mat hanteras.