Juliga morötter

Att grava och röka morotsfiléer låter nog mer avancerat än vad det är. Det är bara att skiva morötter på längden och ugnsbaka dem för att sedan låta dem ligga i en

lag som innehåller rökigt paprikapulver i ett dygn eller två.

Det här receptet delar vi från boken Magic Vegan julbord av Barbara Kjellström och Camilla Danilda. Fotograf är Patrik Arneke och förlaget är Isaberg.

Rökig och gravad morotsfilé
Ca 6 julbordsportioner

500 g morötter

1 msk ättika, 24 %

1/2 dl strösocker

2 tsk salt

1 tsk rökt malen paprikapulver

1 dl vatten

dill och flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180°.

2. Skala morötterna i tunna skivor med osthyvel, mandolin eller potatisskalare.

3. Lägg morotsfiléerna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sätt in dem i ugnen i ca 8 minuter och låt sedan svalna.

4. Blanda ättiksprit, strösocker, salt, paprikapulver och vatten i en kastrull. Rör om och värm lagen tills sockret smält. Låt svalna.

5. Blanda ner morötterna och låt dem dra i lagen, gärna över natten.

Morotsfiléerna håller sig i tio dagar i kylskåp. Servera gärna med hosvmästarsåsen.

Hovmästarsås

1. Lägg 1 dl magic majonnäsbas i en skål, se recept nedan.

2. Rör ner 1 msk socker, 1 msk senap, 1/2 dl dill och 1 knivsudd salt.

3. Låt gärna hovmästarsåsen stå och dra någon timme

så att smakerna sätter sig.

4. Hovmästarsåsen håller sig i en tättslutande burk ett

par dagar i kylskåp.

Magic majonnäsbas

Här är ett grundrecept på en majonnäs som är användbar till mängder av olika

såser och dressingar. Det är därför vi kallar den för Magic majonnäsbas. Du kan använda dijonsenap och då minska på vinägern.

1. Häll 3/4 dl Aquafaba, 1 msk senap och 1/2 tsk vitvinsvinäger i en hög bunke.

Var noga med att hälla i Aquafaban först så att den hamnar i botten.

2. Fyll på med 3 dl rapsolja.

3. Sätt ner en stavmixer så att den står på botten av den

höga bunken. Starta mixern och håll kvar den mot botten

av bunken och räkna till femton innan du sakta drar mixern

uppåt tills du får en tjock majonnäsliknande konsistens.

4. Om majonnäsen blir för lös häller du på mer

rapsolja och mixar från botten igen.