Jordgubbssäsongen börjar bra hos Ulvagubben

Våren har varit ovanligt kall men det är inget som tycks ha påverkat utvecklingen av våra svenska jordgubbar negativt.

– Det ser väldigt bra ut i landen, säger Fredrik Hörenius, jordgubbsodlare som tillsammans med sin fru Lina driver Ulvagubben utanför Uppsala.

– Vi är i full gång med plockning och försäljning. En stor del av våra bär  odlar vi i tunnlar, det ger tveklöst den bästa kvalitén på bären samt att vi kan förlänga säsongen. Den här våren har vi jobbat hårt med att täcka bären med fiberduk på kvällarna för att skydda bären de kalla nätterna som har varit. Och nu när det är varmt och soligt behöver vi lufta tunnlarna så att det är en lagom temperatur där inne för bären.

Det innebär såklart mycket merarbete men det finns flera fördelar för kvalitén med att odla i tunnel. Bären får en bättre grundkvalité än de som odlas direkt på friland. I och med att det aldrig regnar direkt på bären drabbas de inte på samma sätt av gråmögel och andra skador de kan få direkt av regnet. Vi plockar också bären när de är ordentligt mogna, säger Fredrik Hörenius.
På Ulvagubben.se hittar du vilka butiker som säljer deras bär samt deras egna försäljningsställen.

Jordgubbssorter hos Ulvagubben: Flair, Malling Centenary Darselect, Rumba, Salsa, Faith och Malwina samt två remonterande sorter, dvs sådana som kan skördas om och om igen, Favori och Florentina. Läs mer om jordgubbar och andra bär: https://sasongensbasta.se/frukt-gront/bar/ och på https://barframjandet.se/

Magnus Engstedt odlingsrådgivare, berättar att det är det full fart på jordgubbsskörden i tunnelodling i södra Sverige sedan förra veckan och att han ätit mogna bär i Dalarna.
De jordgubbar som odlas helt på friland är i 10-14 dagar senare än vanligt på grund av den långa perioden med låga temperaturer såväl dag som natt. I Skåne börjar man plocka på friland denna veckan och med den varma period vi kommit in i nu kommer det snart rejäla mängder svenska jordgubbar redan till Nationaldagen men framför allt veckan som kommer, säger Magnus.

 

Hantering: Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.

Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!

Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.

Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras i minst – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären.

Plus för svenskodlat