Tid för höststjärnor och julstjärnor

Nu är det säsong för den charmiga höststjärnan Princettia som odlas här i Sverige. Den finns i många sköna nyanser av rosa och i rent vitt. Stjärnformen har ett starkt formspråk och den är vacker i olika miljöer. Dessutom är den tålig och lättskött, egenskaper som många värdesätter.

Så lyckas du
Höststjärnan kan placeras nästan var som helst i rummet men helst inte över ett varmt element eller i direkt drag. För att lyckas bäst ska den vattnas med ljummet vatten när jorden torkat lätt. Ge den hellre lite för lite än för mycket vatten! Tillsätt också gärna en svag dos näring i vattnet.

Dukning och exponering
Höststjärnan köper du vanligtvis som krukväxt men den är även fin att använda som snittblomma. Duka till middag med vita höststjärnor på bordet. Placera stjärnorna i glasvaser eller i små krukor. Komplettera med vita servetter, vackra tallrikar och glas. Sprid ut en ljusslinga på bordet för fin stämning.
Rada upp fler höststjärnor bredvid varandra för att skapa effekt. Det blir harmoniskt när flera växter används tillsammans och flera plantor fyller upp ett stort utrymme som kan se lite ensamt ut med bara en planta.

Skapa en installation
En bricka med tex ljus, en snittblomma, någon prydnad och en höststjärna är fint att placera på såväl ett stort som litet bord. Höststjärnan är egentligen en tålig julstjärna som finns till försäljning lite tidigare än övriga julstjärnor. De rosa eller vita bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. De vita eller rosa stjärnorna kontrasterar vackert till bladen, som är mycket mörkt gröna, lite styva och med vackra nervmönster. Växtsättet är kompakt och kraftigt. För den som tycker om de rosa blommorna kommer senare även julstjärnor med liknade utseende, till exempel sorten Luv U Pink.

Mer information
Fler inredningsidéer liksom mer information om höst- och julstjärnan hittar du på Blomsterfrämjandet eller Stars for Europe