Hemkunskap för dig som vill äta mer grönt

20180624_165930_resizedInga-Britta Sundqvist är matinspiratör och författare och brinner för grön och klimatsmart mat. 1984 gav hon ut Vegetariska kokboken och nu är det dags med en vidareutveckling med Den gröna hemkunskapen (Norstedts förslag) som nyss kommit ut.

Mat är en av våra största klimatbovar helt i onödan; den står för omkring en fjärdedel av vår klimatpåverkan i hela världen enligt WWF. Om vi slängde mindre mat, köpte mindre skräpmat och flaskvatten samt åt mer efter säsong skulle vi lätt kunna minska vår klimatpåverkan med hälften. Att äta efter säsong innebär ingen begränsning utan tvärtom, det berikar kreativiteten och gör maten mycket mer spännande och variationsrik. Detta kan du läsa i den nyutgivna boken Den gröna hemkunskapen där också en överskådlig säsongsguide för grönsaker, frukt och bär presenteras.

13085326_o_3

– Det kommer hela tiden nya rön och trender som förvirrar oss. Våra kroppar är komplexa och sinnrikt uppbyggda och alla är unika. Näringsläran och kunskapen om våra kroppar är långt ifrån färdigutforskade. Bara tarmfloran är som ett helt eget ekosystem med hur många bakterier i sig som helst. Det som vi med säkerhet vet är att det är viktigt att äta en grön kost, både för hälsans och miljöns skull, säger Inga-Britta. I boken får du massor med tips om hur du kan tänka på miljön och hur du kan undvika ohälsosam mat. Du kan också läsa om råvarornas näringsinnehåll och få kunskap om grönsakernas hälsofördelar.

Inga-Britta lagar vegetarisk mat sedan många år tillbaka, mat som bygger på naturliga råvaror och grönsaker.
– Nu är vegetarisk mat aktuellare än någonsin och allt fler i västvärlden väljer att äta vegetariskt både för miljöns och hälsans skull. Att sedan vegetarisk mat är den renaste maten vi kan äta, eftersom vegetabilier befinner sig längst ner i näringskedjan, är bara bonus, säger hon.
– Redan de gamla grekerna odlade flera sorters gröna blad som de använde i maten. Men det var romarna som började äta en hel rätt med olika sorters grönsaker som de kallade för sallad. Den enklaste, ofta godaste och hälso­sammaste måltiden är en matig sallad. Dessutom går den snabbt att tillreda och är lätt att ta med sig i en glasburk, säger hon och bjuder här på lite salladsinspiration.

salladsbowl-1

Salladsbowl

Lägg ett lager av kokt pasta, nudlar, quinoa eller mathavre i en skål eller glasburk. Fyll sedan på med salladsblad, gärna romansallat och strimlad spetskål, grönkål eller fänkål, finhackad rödlök, persilja eller koriander. Fortsätt att fylla på med till exempel strimlade sockerärter, morot, tomat, gurka, paprika, zucchini, sparris och/eller små blomkåls- eller broccolibuketter.

Toppa till sist med avokado, marinerad, grillad paprika, tomater eller kronärtskockshjärtan, tofu, haricots verts, fetaost, nötter och äpple.

Salladen blir fräschast om man har dressingen separat och häller på den när man ska äta.