Hej igen dietisten

 Ugnrostade rotfrukter är perfekt vintermat men hur är det näringsmässigt?

På Säsongens bästa är vi så glada att få ställa frågor till Anna Jörnvi, dietist och proffs på sambandet mellan mat och hälsa.
– Det är ju så gott med rotfrukter som morot, palsternacka, kålrot och rödbeta. Och den här årstiden är särskilt härligt att fylla en långpanna och stoppa in i ugnen. Vad behöver jag komplettera med för att det ska bli en bra måltid?

Svar: Jag håller verkligen med om att rotfrukter i ugn är en riktig höjdare – gott, näringsrikt, billigt och klimatsmart. För att du ska stå dig länge på måltiden skulle jag lägga till något mer proteinrikt samt någon typ av sås. Det kan vara en bit fet fisk och en yoghurtbaserad sås.  Alternativt kan du slå två flugor i en smäll och göra en krämig bönröra – med en hemgjord hummus får du en proteinrik och välsmakande dippsås! Ett annat sätt att få måltiden att smaka bättre, som även är vackert för ögat, är att toppa måltiden med solrosfrön som du rostar lätt i stekpanna. På så sätt kan du öka måltidens innehåll av hälsosamt omättat fett samt öka proteinmängden. Det gör att måltiden upplevs mer mättande och bidrar till att du känner dig nöjd efteråt!
/Anna

Här hittar du recept på ugnsrostade rotfrukter med chililax och en god sås med tahini: https://sasongensbasta.se/recept/ugnsrostade-rotfrukter-med-tahini-och-lax/