Ät mer grön manar manar klimatforskarna så räcker jordens resurser längre. Forskarna bakom den nordiska uppföljningen av Eat-Lancet-rapporten anser att vi bör äta tio gånger så mycket nötter och baljväxter men bara en fjärdedel så mycket kött som vi äter i dag. Att mat är den starkaste drivkraften vi har för att optimera människors hälsa och hållbarheten av miljön på jorden, kan vi läsa om i rapporten. Bakgrunden till rapporten är att tre miljarder människor är felnärda antingen av övervikt eller undervikt. Samtidigt har vi stora klimatförändringar och behöver hushålla med jordens resurser.
Vad det blir för mat avgör till stor del vad det blir för klimat. Men att själv förändra både matlagning och inköp är inte enkelt för alla. Säsongens bästa är en plats för dig som vill leva hälsosammare och mer hållbart. Vi hjälper dig att hålla reda på vilka svenskodlade frukter och grönsaker som är i säsong. Det jobbar vi med hela året om för att ge dig inspiration till hur du kan använda dem. Vi hoppas du gillar några av våra goda och näringsrika måltidsförslag med grönsaker som bas. Att äta efter säsong innebär ingen begränsning utan tvärtom, det berikar kreativiteten och gör maten mer spännande och variationsrik.
I säsong just nu är superfina morötter, söta palsternackor , lök, fina krukodlade sallater, fantastiska örter, svenska äpplen av hög kvalité från höstens skörd. Den svenska gurkan som är otroligt krsipig har just börjat skördats och tomaterna låter inte vänta på sig så länge till.
Följ oss gärna på facebook och Instagram för aktuell information om frukt, grönsaker och även blommor. Vi kommer att jobba hårt för att ge inspiration till hälsosam och klimatsmart mat.
I den intressanta rapporten läser vi vidare:
Walter Willett, professor och forskare vid Harvard School of public health :
– Att ställa om till en hälsosam kost innan 2050 kräver en stor omställning. Globalt behöver konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter fördubblas och konsumtionen av rött kött och socker minska med 50 procent. En kost som är baserad på växtbaserade livsmedel och mindre animalier ger både förbättrad hälsa och miljöfördelar.
Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research & Stockholm Resilience Centre:
– Den globala livsmedelsproduktionen hotar klimat och ekosystem och utgör den största kraften för överträdelse av planetens gränser. Det behövs en radikal omställning av det globala livsmedelssystemet. Utan åtgärd, riskerar världen att inte klara FN: s hållbarhetsmål och Parisavtalet, säger han.
Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll. Målen från EAT-Lancet, där blanda andra Stockholm Resilience Center medverkar, om en miljömässigt hållbar livsmedelsproduktion omfattar mark- och vattenanvändning, klimat, biologisk mångfald och näringsflöden.
Eat Lancet Commisions fem strategier för hur man ska gå till väga:
Källa: Food Planet Health, Summary Report of the EAT-Lancet Commission
För mer info:
Eatforum.org
thelancet.com/commissions/EAT
#foodcanfixit
Säsongens bästa är en plats för dig som har bestämt dig för att leva ett hälsosammare och mer hållbart liv. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!