Äntligen börjar det bli dags att fundera på vad vi ska fylla våra krukor, blomlådor och rabatter med för härliga svenskodlade vårblommor. Risken för frostnätter följer med oss hela vägen fram till de två första veckorna i juni, men det finns en hel del tåliga växter att välja mellan - som står sig även om temperaturen kryper ner under nollan. Spana in listan här!
Vill du vara på den säkra sidan kan du täcka över dina blommor med en hink eller fiberduk när graderna sjunker. Står dina vårblommor i kruka kan du flytta in krukan till husväggen.
Gyllenlack är en populär växt i offentliga miljöer och används ofta i stadsplanteringar på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor. I växtbutikerna har den däremot inte varit lika vanlig, men nu börjar den synas allt oftare även där. Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen som förgyller många fält på våren och försommaren. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Gyllenlack blommar rikligast i april-juni, men den fungerar utmärkt i planteringar långt fram på hösten.
Penséerna är vårens tuffingar som klarar det mesta. Det finns både stor- och småblommiga och i alla upptänkliga färger. Penséer är en perfekt bas i alla vårplanteringar och fina som underplantering till gyllenlack. Troligtvis finns det ingen annan vårblomma som är lika älskad i Sverige. Den ser skir och ömtålig ut, men klarar liksom minipåskliljan både frost och snö. Visserligen kan penséerna se lite ledsna ut efter en frostnatt, men så fort värmen återkommer piggnar de till igen. Precis som minipåskliljor trivs penséer bäst utomhus, men det är bedårande att göra små buketter och duka med penséer inne om inte vädret tillåter utomhusvistelse. Blommorna är väldigt vackra att dekorera med, till exempel i salladen eller på tårtan.
Alunrot är fantastiska marktäckare. Alunrot säljs för sina uttrycksfulla blads skull och finns i många olika nyanser, allt ifrån kopparbrunt, till vinröda och limegröna. Alunrot är lämplig att plantera i kanten av planteringskärlet eftersom de täcker jorden fint. Eftersom det finns så stort utbud av sorter är det lätt att hitta färgtoner som kompletterar den övriga planteringen och gör den lugn.
Äntligen finns det lite större mängder av vårhyacinter i svensk produktion! Många associerar hyacinter med advent och jul, och vårhyacinter är samma växter som vi använder då. Att använda vårhyacinter i rabatten eller vårkrukan nu är fantastiskt! Det finns sorter i härliga nyanser av gult, rosa, aprikos, vitt och blått och de bjuder på både blomsterprakt och väldoft. Fantastiskt fina både att använda solitärt och i samplanteringar med andra lökväxter och vårblommor. Vårhyacinter kan användas både ute och inne, men blommorna håller längre ju svalare temperatur det är.
Prydnadsgräs för skönhetens skull! Inget ger lika mycket liv till en plantering som vajande gräs. Både fleråriga och annuella prydnadsgräs klarar i regel någon minusgrad bra. Lämpliga gräs att använda på våren tidigt på våren är ampelsäv, Scirpus cernuus och rörflen, Phalaris arundinacea ’Dwarf Garters’.
Vivor är otroligt charmiga blommor som finns i affären redan under senvintern. Få blommor andas vår på samma sätt som vivorna. Det finns flera att välja bland, varav de vanligaste är syrenviva, Primula malacoides, fönsterviva, Primula obconica, jordviva, Primula vulgaris och lundviva, Primula elatior.
Murgröna, när du vill ha något som hänger ner över kanten är murgröna ett tacksamt alternativ. Det finns många olika sorter av murgröna med bland annat olika färg och storlek på bladen.
Förgätmigej är en bedårande vårblomma som passar perfekt i svala blå planteringar. Sorten Myomark är en sticklingsförökad sort som är både robust och livskraftig och med större blommor och längre blomningstid. Sorten blommar med blå eller rosa blommor i stora mängder och fungerar både i kruka och direkt i rabatten. Gärna fuktigt läge! Trivs den sprider den sig både med frö och utlöpare. Härdig i hela Sverige.
Spetsmössa är en charmig vårblommande perenn med en luftig blomma. Ger lugn och mjukhet till planteringar. Fina och vanliga sorter är Starburst och Snowblanket.
Minipåsklilja är en fantastisk liten lökväxt som bjuder på många blommor ur samma lök. Den intensivt gula färgen signalerar glädje och energi, och den lyser upp även den mest regntunga dag. Dessutom är den förnämligt hållbar, och klarar galant både någon minusgrad och ett sent snöfall utan att ta skada. Växtsättet är robust och ger stadga även åt växter som planteras bredvid den. Minipåskliljor är långlivade, och om du har en trädgård eller kolonilott att planera ut dem på när de har blommat över, kommer du att ha glädjen över att se dem blomma även nästkommande år.
Törel är en volymskapande blomma som ger härlig lyster till planteringen tack vare sitt fräscha bladverk. Glada lätt gula blommor som lyser upp.
Toffelblomman är en charmig utplanteringsväxt med retrokänsla. Växten har kuddlika gula eller mättat orangeröda blommor som svävar en bit upp på skira stänglar. Perfekt till urbana miljöer och coola balkonger!
Tusenskönan är en bedårande liten blomma tidigt på våren. Den finns både i vitt och olika nyanser av rött och rosa. Oftast syns den gula mittknappen i blomman tydligt där den lyser upp som en liten sol, men det finns också helt fyllda sorter. Tusensköna fungerar både ute och inne. De trivs i uterummet och passar utmärkt i utekrukan när värmen börjar komma. Tusensköna är perenn och kan sedan planteras ut i gräsmattan, rabatten och stenpartiet.
Källa: Blomsterfrämjandet.