Fira med svenska jordgubbar!

Fira sommaren med svenska jordgubbar!

 

img_1422

Skörden ser gynnsam ut och det är stor chans att hitta svenska jordgubbar på Nationaldagen. Det kan bli en längre jordgubbssäsong än förra året, då det var för varmt för bären. Mycket hänger dock på hur vädret blir, särskilt de kommande 14 dagarna.

Efter varmt väder i april kom en period i början av maj med stark frost i stora delar av landet vilket gjorde att en del jordgubbsblommor tog skada av för många frostnätter.

– Generellt kan man ändå se att det är ovanligt stor mängd blommor i fält med de lite senare sorterna Sonata, Sonsation, Salsa och Florence. Detta talar för att det kommer att bli mycket jordgubbar även efter midsommar.

En utdragen blomningsperiod ger hittills en skörd, som till skillnad mot förra året, följer planerad produktion. Detta tyder på att vi kan få en längre säsong än förra året men allt hänger som bekant på vädret, särskilt de kommande 14 dagarna, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.

 

Det plockas för fullt i odlingstunnlar i Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar-Öland

och upp i Mellansverige, i söder även på friland nu. Av det som plockas i Mellansverige, säljs det mesta lokalt.

Skörden den närmsta tiden ser gynnsam ut och kvaliteten på bären är fin. Den tidiga jordgubbssorten Rumba beräknas toppa nästa vecka.

Rumba har en härlig friskhet och välbalanserad sötma i smaken.

 

Jordgubbar är färskvara

* Skölj jordgubbarna varsamt så de inte skadas av vattenstrålen.

* Låt jordgubbarna stå framme om de ska ätas inom de närmaste timmarna, annars ställ in dem i kylen så håller de till nästa dag.

 

Ät och njut

* De första jordgubbarna äter vi helst naturella. Lägg också några jordgubbar i frukostfilen eller smoothien.

* Den enklaste desserten är en skål jordgubbar med kall mjölk. Låt var och en snoppa sina egna jordgubbar vid bordet.

* Jordgubbar passar fint i en sallad till grillat av olika slag.

 

För mer information om den aktuella jordgubbssäsongen kontakta Magnus Engstedt, rådgivare Bärfrämjandet: 070 666 76 18 eller Eva Axelsson, bärodlare i Norrköping och ordförande i Bärfrämjandet: 070-521 98 73.

rumba-2019