Färgstarka grönsaker

Tänk orange morötter och apelsiner, rödlila rödkål och rödbetor, röda tomater, grönkål, gul lök, gröna örter… Alla är vackra och laddade med ett helt batteri antioxidanter av olika slag. Betakarotener är antioxidanterna som ger morot sin orange färg, zeaxantin färgar majsen och äggulan gul, tomaten bli röd av lycopen och antocyaner finns i kål och rödlök.

– Alla räknas till gruppen antioxidanter och skyddar kroppens celler på samma sätt som rostskyddsmedel skyddar bilen mot rost.

Frukternas och grönsakernas kraftfulla färger beror ofta på de växtbaserade fytonäringsämnena som är viktiga antioxidanter. Fyto är det grekiska ordet för växt.

Växterna producerar fytonäringsämnen för att främja sin egen tillväxt och skydda sig själva mot cellskador och sjukdomar. Fytonärongsämnen kan skydda mot hjärt- kärlsjukdom genom att stärka imunförsvaret, stabilisera blodsockret och öka blodcirkulationen. Därför är det viktigt att vi blandar friskt och äter grönsaker i olika färger varje dag. I fytonäringsämnena ingår t ex karotenoider med betakaroten som ger morötter sin vackra färg. Det röda lykopenet finns i tomater, lutein finns i gröna bladgrönsaker och zeaxantin finns bl a i grönkål och spenat. Antocyaner ger blåbär, rödkål och vindruvor deras mörkblå och lila färg.

Flavonoider är en annan grupp fytonäringsämnen som finns i gula frukter och grönsaker som lök, paprika och citrus men även i äggula och te (särskilt vitt och grönt). Isoflavoner är en variant av flavonoider och finns i nötter, linser, sojabönor och grönsaker.

Ytterligare en färgrik men betydligt mindre studerad grupp är betalainer som bl a ger rödbetorna deras röda färg. Ju starkare färg ett livsmedel har desto mer innehåller det av den nyttiga substansen.