Från salladskål, grönkål och rödkål till vitkål, blomkål och broccoli. Få bättre koll på kål och hur du kan använda den.
Kål är en av våra äldsta kulturväxter. De äldsta fynden från kålodling har gjorts i Centraleuropa på yngre stenåldern. Man vet inte riktigt när kålen kom till norden men förmodligen kom den från England under vikingatiden.
Hos vitkål, rödkål och grönkål används bladen och på blomkål och broccoli används de små blomställningarna. Kål är inte bara gott utan också fullproppad med nyttiga vitaminer. En annan bra sak med kål är att även om den börjar skördas just nu så kan du få tag i den hela året. Dessutom håller den länge i kylskåpet.
Vår kära vän broccolin har en mild kålsmak. Varje planta ger många gröna blomställningar. Även stjälken kan ätas och passar till exempel bra i en wok. Tips: Gör en broccolipesto genom att mixa broccoli, citronjuice, vitlök, hasselnötter, salviablad, olivolja, salt och peppar till en röra.
Blomkålen ska vara vit och fast samt ha en frisk blast. Blomkålen är god rå i exempelvis en sallad eller försiktigt kokad i lättsaltat vatten. Du kan också gratinera den eller ha i wok.
Tips: Rosta i ugn med lite olja, salt och parmesan.
Grönkål har saftiga och spröda mörkgröna blad. Smaken är kraftig och kålen har verkligen blivit trendig de senaste åren. God i smoothies, i en sallad, gräddstuvad och i pajer.
Tips: Gör egna grönkålschips genom att massera in kålen i lite olja som du rostar i ugn till de är krispiga. Till recept!
Sallatskål är krispigt saftig med en mild smak och används på samma sätt som isbergssallat. Strimla i sallad eller ha i wokpannan.
Tips: Bryn i smör och tillsätt sedan lite buljong, vin eller öl och koka sedan ner tills kålen är genomkokt.
Vitkålen kom ursprungligen från södra Europa och är precis som de flesta andra kålsorter god i sallader och i wok. Den är också en given ingrediens i många av våra svenska husmanskosträtter som kålpudding, kåldolmar och kålsoppa.
Tips: Strimla vitkålen rå tillsammans med lite pressad citron och toppa med solroskärnor eller skär i ”biffar” och lägg i folie med kryddor och smör på grillen.
Rödkålen har violettröda blad och är enligt traditionen vanlig på svenska julbord. Den fylliga och krispiga smaken liknar vitkålen. Koka den för en mjuk och söt smak eller ha ned den finstrimlad i en sallad eller wok. Eller göt en härlig vintersallad med rödkål, frukt och nötter.
Tips: Pickla din rödkål precis som du gör med pressgurka. Eller varför inte koka rödkålen i klyftor och sen lägga dem i en ugnssäker form med olja och getost.