Dahliaodlaren tipsar: Så lyckas du med dina dahlior

Dahliasäsongen startar i mitten av juli och pågår till slutet av oktober.

Nu blommar de 1500 dahliaplantorna på Sveriges första dahliafarm med svenskodlade knölar och odlaren Ulrika Grönlund ger oss sina tre bästa knep för att maxa blomningsperioden.

År 2022 köpte Ulrika och Tim gården i Valleberga och har sedan dess förvandlat 4000 kvadratmeter vildvuxen tomt till en inspirationsträdgård för dahlior.

När journalisten Ulrika Grönlund fick i uppdrag att göra ett reportage om sensommarblommor för 14 år sedan planterade hon några dahliaknölar – och fastnade direkt.

– När jag upptäckte hur lång blomningsperiod dahliorna har och hur många snittblommor de ger var jag fast. Det finns så många olika sorter med vitt skilda utseenden att alla lätt kan hitta sina egna favoriter att förälska sig i, berättar hon.

Om du fortsätter plocka överblommade dahlior kommer de sätta nya knoppar hela säsongen.

På dahliafarmen som ligger en bit norr om kustvägen mellan Kåseberga och Löderups strandbad, finns idag 350 olika sorters dahlior och 1500 plantor.

– Vi har bestämt oss för att bara ha svenskodlade dahlior och jag försöker hitta nya sorter varje år. Det finns ju mer än 64 000 registrerade dahlior idag och det är svårt att välja någon favorit när det finns så otroligt många vackra att välja mellan. Men många samlare och kunder har siktet inställt på Molly Raven‘ just nu, vilken är en dahlia med bottenfärg i ljust rosa med penseldrag i mörkt rosa mot purpur och ett mörkt bladverk som kontrasterar, säger Ulrika Grönlund.

I Sverige odlar de flesta sina dahlior från knölar, men det går även att föröka dem genom sticklingar.

 

Förra året släpptes Ulrikas bok “Dahlia – 222 sorter, odling, skötsel och inspiration” som riktar sig till såväl nybörjare som vana dahliaodlare.

Se mer bilder och uppdateringar från odlingen på dahliafarmen_pa_osterlen på Instagram.

Ulrikas tre tips för att lyckas med dina dahlior

  1. Börja med en bra jord, det är verkligen viktigt att inte snåla in på det. När du planterar kan du blanda upp jorden med kogödsel – det gillar dahliorna.

  2. Har du sniglar i trädgården behöver du förodla dina dahlior inomhus.

  3. Vaselin är din vän! Om du har problem med bladlöss eller tvestjärtar kan du ta vaselin på fingrarna och stryka på det på dahliornas stjälkar, så slipper du angrepp.

Om du vill odla dahlior till egna buketter tipsar Ulrika om att satsa på pompondahlior som står sig länge med långa stjälkar och runda, helt fyllda blommor.