Årets pelargon 2022 är en fyllig färgklick i korall

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Med vackert korallfärgade blommor som är 50 procent större än en normal zonalepelargon och med sitt storvuxna, runda och buskiga växtsätt vann Calliope L 'Soft Coral' juryns hjärtan.

Årets pelargon 2022 är Calliope L ‘Soft Coral’. Foto: Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino.

JURYNS MOTIVERING:

Våra hårdgjorda utemiljöer blir till ytan allt större. Stora sittplatser för samvaro, poolområden för relax och vidsträckta utekök för gemenskap lockar på många håll. Kärlen, där växterna ska prunka och ståta, blir i paritet större och kräver därför ett växtmaterial, som med färgglada blommor och frodig grönska skapar en härlig upplevelse. Årets hedersbetygelse går till en Pelargon, som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Samtidigt går den hand i hand med utelivstrenden och positionerar sig som en levande inredningsdetalj utomhus. I den rena Nordiska stilens eller i den traditionella Röda Stugans sfär – var du än lyfter fram Årets Pelargon passar den in och väcker uppseende. Med sitt synnerligen stora, buskiga, välformade och klotrunda växtsätt bildar Calliope L ‘Soft Coral’ charmigt stora buskar. Där allt blir större, blir Calliope L ‘Soft Coral’ kronan på verket.

I juryn 2022 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30 trädgårdsmästare i 35 trädgårdar, Jesper Frandsen från Syngenta, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendkännare med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Foto: Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino.

Arvidssons i Fjärås är en svensk odlare som drivit ‘Soft Coral’ under några år och som tror att årets pelargon har stor möjlighet att bli en ny klassiker.

– ‘Soft Coral’ är som en modern Mårbacka! Blommorna är fantastiskt vackra i både ton och form och växtsättet är mycket fint där korsningen med bland annat en hängpelargon avslöjas på ett fint sätt genom det fylliga växtsättet som tar för sig i krukan, menar Maria Lundgren.

‘Soft Coral’ passar på såväl uteplatsen som i köksfönstret och kommer samspela fint med sin ljust korallfärgade ton som trendar i trädgården tillsammans med aprikos och korallfärgade dahlior, lejongap, flox och jätteeterneller.

Foto: Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino.

Skötsel

‘Soft Coral’ trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

Foto: Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino.

För att lyckas gör så här:

Källa: Blomsterfrämjandet

Läs mer om årets pelargon på www.aretspelargon.se.