Årets Korvprofil: Vegetarisk korv måste inte vara tråkig

Petter Bendelin tröttnade på industriellt producerade vegetariska korvar gjorda på sojaproteinislat eller glutenprotein och började ta fram egna veganska korvar gjorda av svenskodlade baljväxter, quinoa och grönsaker. "Baljväxter är bra protein- och näringskällor med fantastiska smaker".

Petter Bendelin driver Gotlands Korvfabrik och Växtchark. År 2021 blev han utsedd till “Årets Korvprofil i Sverige” av Korvakademien, vann brons i SM i mathantverk för deras Tjoritso, samt mottog “Kulinariska priset”.

– Kärleken till korv föddes tidigt när jag som barn gjorde sylta, korvar och blodpudding med min farmor i Bäl, på Gotland. Sedan dess har jag utbildat mig till charkuterist hos Eldrimner, centrum för nationellt mathantverk i Östersund.

Foto: Gotlands Korvfabrik.

Idag tillverkar han både köttkorvar, veganska korvar och hybrider med blandningar med både kött och vegetariskt. Basen i de växtbaserade korvsorterna är svenskodlad vit quinoa från en kravgård i Skåne. Växtwursten innehåller gröna Anicialinser som är odlade av en kravbonde på Gotland, och växtchorizon innehåller tempeh gjord på kravodlad åkerböna.

– I Sverige har vi sett väldigt traditionellt på hur man gör korv, något som jag tycker behöver utmanas. Jag såg hur det saknades en massa produkter i det växtbaserade sortimentet på korvhyllorna och började experimentera med egen tillverkning av närproducerade råvaror. Tanken är att försöka hitta trevliga ingredienser från växtriket och förädla dessa varsamt för att behålla smak och näring.

Vad har du för tips för att lyckas med korvtillverkning?

– Var kreativ! Var noga med att väga och skriv ner allt du gör så du slipper upprepa misstag eller kan återskapa lyckade resultat. Och gör du växtbaserad korv ska du inte utgå från att imitera köttkorv, utan leta istället efter något nytt! Tänk friare och låt baljväxternas smaker tala för sig själva. Vi kommer gå ifrån att härma kött mer och mer i framtiden.