Rågfrallor med rabarber och rosmarin

Receptet kommer från Annelie Anderssons bok "Baka & ta tillvara".

Annelie Andersson: Jag som älskar det syrliga undrar varför jag aldrig tänkt tanken förut att baka rabarberbröd. Det krävdes ett par försök, då det blir någon slags reaktion med rabarbern. Brödet blir bäst att jäsa i kyl och arbeta ut som beskrivet, för att få höjd. Noterar att rabarber kan bete sig olika så lite mer vatten till degen kan behövas. Det här blev riktigt populärt hemma!

Ugn: 250°–225°.

12 frallor.

  1. Värm ugnen till 250°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Ställ en sliten plåt eller form i botten av ugnen. Tippa ut degen på mjölat bakbord och pudra även ovansidan med mjöl. Vänd hela degplattan med hjälp av en degskrapa och dra försiktigt ut till en rektangel.
  2. Vik degen från ovankant in till mitten. Ta sedan tag från botten och vik över. Vänd så att skarven hamnar nedåt. Jämna till rullen om det behövs, täck med bakduk och jäs i ca 30 minuter.
  3. Skär rullen i 12 lika stora delar och lägg på plåt. Ställ in mitt i ugnen, häll lite vatten i plåten på botten, stäng luckan och sänk värmen till 225°. Grädda i cirka 20 minuter. Flytta över till ett galler och låt svalna.

 

Degvätska

Ingredienser

  • 200 g (4 dl) rabarber, tunt skivad
  • 200 g (2 dl) vatten
  • 40 g (3 msk) strösocker
  • Gör så här

  • 1. Lägg tunt skivad rabarber, vatten och strösocker i en liten kastrull. Koka upp, sänk till medelvärme och låt sjuda en liten stund.
  • 2. Ta av från plattan när rabarbern mjuknar och går isär, men har kvar en del bitar. Häll över i en stor bunke och låt kallna till rumstemperatur.
  • Deg

    Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 55 g (1 dl) fint rågmjöl
  • 600 g (10 dl) siktat dinkel eller vetemjöl
  • 40 g (2 msk) honung eller sirap
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • ev 50–100 g (0,5–1 dl) kallt vatten
  • Gör så här

  • 1. Smula ner jästen och tillsätt allt mjöl, honung och kryddor. Rör ihop tills allt blandats.
  • 2. Degen ska inte knådas och är lätt kladdig. Om det känns torrt och du inte får ihop degen, tillsätt lite kallt vatten.
  • 3. Täck bunken och låt stå framme i någon halvtimme så att jäsningen kommer igång. Ställ att jäsa i kyl över natten, ca 10 timmar. Degen är mer lätthanterad kall.