Receptet kommer från Annelie Anderssons bok "Baka & ta tillvara".
Annelie Andersson: Jag som älskar det syrliga undrar varför jag aldrig tänkt tanken förut att baka rabarberbröd. Det krävdes ett par försök, då det blir någon slags reaktion med rabarbern. Brödet blir bäst att jäsa i kyl och arbeta ut som beskrivet, för att få höjd. Noterar att rabarber kan bete sig olika så lite mer vatten till degen kan behövas. Det här blev riktigt populärt hemma!
Ugn: 250°–225°.
12 frallor.
- Värm ugnen till 250°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Ställ en sliten plåt eller form i botten av ugnen. Tippa ut degen på mjölat bakbord och pudra även ovansidan med mjöl. Vänd hela degplattan med hjälp av en degskrapa och dra försiktigt ut till en rektangel.
- Vik degen från ovankant in till mitten. Ta sedan tag från botten och vik över. Vänd så att skarven hamnar nedåt. Jämna till rullen om det behövs, täck med bakduk och jäs i ca 30 minuter.
- Skär rullen i 12 lika stora delar och lägg på plåt. Ställ in mitt i ugnen, häll lite vatten i plåten på botten, stäng luckan och sänk värmen till 225°. Grädda i cirka 20 minuter. Flytta över till ett galler och låt svalna.