Rabarberkaka med pannacotta smaksatt med fläder

Receptet kommer från Annelie Anderssons bok "Baka & ta tillvara".

Annelie Andersson: När rabarbern sätter fart i trädgården är det ren och skär lycka. Och massor att skörda. Att skära ner en stjälk i kladdkakan blir riktigt gott. Vill du göra det lite festligare, se till att förbereda en pannacotta som vispas och spritsas efter en natt i kyl. Själva kakan blir också god om den görs dagen före. Ovispad pannacotta kan förberedas och ligga färdig i frysen. Den här pannacottan smaksätts med saft och kan göras året om.

Ugn 175°.

Springform ø 20 centimeter.

Kladdkaka

Ingredienser

  • 100 g (ca 1,5 dl) rabarber
  • 1 msk strösocker + 1 msk potatismjöl
  • 100 g vit choklad, hackad
  • 100 g smör
  • 170 g (2 dl) strösocker
  • 2 ägg
  • 120 g (2 dl) vetemjöl
  • Gör så här

  • 1. Värm ugnen till 175°. Smöra eller klä formen.
  • 2. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med socker och potatismjöl och ställ åt sidan.
  • 3. Hacka chokladen. Smält smöret på medelvärme, ta av från plattan och lägg ner chokladen att smälta.
  • 4. Vispa ner sockret och ett ägg i taget. Sikta och vänd ner mjölet med slickepott.
  • 5. Häll i formen och fördela rabarberbitarna.
  • 6. Grädda i 20–25 minuter.
  • 7. Kakan ska stanna i kanterna men fortfarande vara lite lös i mitten.
  • 8. Låt svalna och ställ i kylen, gärna i 4–5 timmar eller över natten.
  • Fläderpannacotta

    Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 250 g (2,5 dl) vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g (1,5 dl) koncentrerad flädersaft
  • 1–2 tsk pressad citron
  • Gör så här

  • 1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5–10 minuter.
  • 2. Koka upp grädden med socker och vaniljsocker.
  • 3. Ta av från värmen, lägg ner ett gelatinblad i taget och rör tills det smält.
  • 4. Tillsätt saft och citron.
  • 5. Häll över i en bunke, plasta och ställ i kylen över natten.
  • 6. Vispa upp den stelnade pannacottan med elvisp och spritsa över kakan.