Tomat

""

Tomater har kommit att spela en allt viktigare roll i vår matlagning på senare år. Vi äter ungefär 10 kilo tomater per person och år varav bara cirka 15 procent är svenskodlade.

Svensk säsong: Tack vare företag som investerat i belysning för vinterodling finns det numera svenska tomater nästan året om. De flesta företag skördar dock från april till början av november. Sedan river de ut plantorna, gör rent i växthusen och planterar på nytt i januari – för att kunna börja skörda igen i april.

Förvaring: I +11 till +20°C beroende på vad man vill uppnå. Är det svalt mognar tomaterna långsammare, rumstempererade smakar de bäst. Vid lägre temperatur än +11°C förlorar tomater i smak och konsistens.

 

Plus för svenskodlat: 

 

Flavance God och smakrik sort med mycket hög lykopenhalt, en så kallad lykopentomat. Intensivt röd såväl i skalet som inuti, 80 gram.

Maranello Tomat med fin färg och smak, 80 gram.

Kvisttomat
Det finns flera olika sorter av stora tomater som skördas med kvist, till exempel Merlice, 125 g, och
Cloedo, 80 g.

Cocktailtomater
Annamay
Utsökt, smakrik tomat med fin balans mellan sötma och syra. Har dessutom särskilt hög lykopenhalt. Skördas ofta med kvist. 35-40 gram.

Kentaro
Rosa cocktailtomat med fin sötma, 30 g

KingCreol

Mörkbrun cocktailtomat, 40-50 g

Yellow Sun
Solgul tomat med god smak, 35-40 gram.

Zebrino
Grönstrimmig tomat med tydlig tomatsmak. Krispig med fast fruktkött. Mycket vacker inuti – nästan vinröd – och därmed fin i sallad. 30 gram.

12143_zebrino

Körsbärstomater
Bamano
Liten droppformad, gyllengul tomat med söt och god smak, 15-20 gram.

Gul körsbärstomat
Det finns många sorter av gul körsbärstomat på marknaden, till exempel Yolita som är på bild nedan. Det är en tomat med frisk, aningen syrlig smak, 18-20 gram.12122_cocktail-gul

 

Juanita
Liten röd körsbärstomat på kvist, 10-15 gram.

 

MiniKumato
Mörkbrun liten körsbärstomat med fin sötma. Liknar KingCreol fast mindre i storlek, 15-20 gram.12128_mini-kumato

 

Orangestar
Väldigt vacker, klart orange i färgen och bra smak, 15-20 g.

Pärltomat
Grupp av tomater för finsmakare. Mycket små och mycket goda röda och gula sorter, 15 gram. Den röda nedan är Angelle, den gula en nummersort som ännu saknar sortnamn.

Sakura
Röd, väldigt smakrik, förhållandevis stor körsbärstomat, 25-30 gram.

Sassari
Liten röd körsbärstomat med söt smak, 15-20 gram.

Tomato Berry
En hjärtformad tomat med mjuk och söt smak. Kallas även för jordgubbstomat eller Corazon, det spanska ordet för hjärta, 25 gram.

Vanliga plommontomater
Celine
Tomat med fasthet i fruktköttet. Söt och smakrik, 70-90 gram.

Organza
Tomat med fasthet i fruktköttet. Söt och smakrik, 70-90 gram.

Midiplommontomater
Amarillo Klart gul tomat med fin tomatsmak, 35 gram.

Ardiles
Fin sort med vacker färg. Bildar långa, täta klasar. 35-40 gram.

Chinouk
Orange midiplommontomat, 25-35 gram

Flavorino
Röd midiplommontomat med utsökt smak, 35 gram.12120_flavorino

Zebra
Grönrandig midiplommontomat, 40-45 gram.

Miniplommontomater

Caldino
Röd, mycket god miniplommontomat på kvist, 15 gram.

Lemonade
Ljusgul tomat med aningen citron i smaken. Liknar en vindruva både i storlek, form och färg, 12-15 g.

Santorange
Orange miniplommontomat med god smak, 20 gram.12127_santorange

 

Santalina
Röd miniplommontomat med mycket smak, 15 gram

Udda tomater

Oxhjärta
Grupp av tomater med många veck och väggar, på bilden nedan är det sorten Tomawak. Gruppen går även under det franska namnet Coeur de boeuf. Frukterna varierar i storlek och form, 180-220 gram.12119_oxhjnrta

San Marzano, maxi
Grupp av avlånga tomatsorter som är köttiga med mycket väggar. Bra i matlagningen, 135–150 g.

San Marzano, mini
Grupp av tomatsorter som är avlånga, köttiga, små och smakrika, 20–35 g.

12124_san-marzano-maxi-och-san-marzano-mini