Tomat

""

Svensk säsong: Tack vare företag som investerat i belysning för vinterodling finns det numera svenska tomater nästan året om. De flesta företag skördar dock från april till början av november. Sedan river de ut plantorna, gör rent i växthusen och planterar på nytt i januari – för att kunna börja skörda igen i april.

Förvaring: I +11 till +20°C beroende på vad man vill uppnå. Är det svalt mognar tomaterna långsammare, rumstempererade smakar de bäst. Vid lägre temperatur än +11°C förlorar tomater i smak och konsistens.

Sortiment: I svensk odling finns cirka 100 sorter i olika storlekar, färger, former och smaker. Sorterna delas in i runda tomater och ovalt formade plommontomater, samt i undergrupper beroende på storlek: Vanlig rund tomat, cocktailtomat, körsbärstomat, vanlig plommontomat, midiplommontomat och miniplommontomat. Cirka 60% av de svenska tomaterna är vanliga röda och runda!

Plus för svenskodlat: