Salvia

"Salvia, en klick smör, lite pasta och måltiden är räddad"

Historia och egenskaper

Salvia har en lång historia i våra svenska kök, idag används den främst i Italieninspirerande rätter men även i franska rätter med osötad senap mm.

Namnet salvia kommer av latinets salveo som betyder ”läka” eller ”jag helar”. Det indikerar vilken helande kraft salvian tillskrivits historiskt och antikens greker ansåg att salvia gav ett långt och friskt liv. Det var benediktinmunkarna som tog salvian till Sverige på 800-talet och örten var under medeltiden vanlig i den svenska allmogens trädgårdar. Salvian har en dokumenterat antiseptisk och svampdödande effekt. Salvian har vackert grågröna, långsmala, ovala blad som är lätt ludna.

Användning

Salvian doftar inte så mycket om du inte rör den. Skär du däremot bladen så framträder den kraftfulla, aromatiska doften. Smaken är intensiv, pepprig med lite beska.

Salvian har använts mycket i rätter med t ex lever här i Sverige men är mycket känd i köket genom de italienska signumrätterna saltimbocca och osso bucco. Den är mycket bra till robusta, feta maträtter där den bidrar med fräschör. Salvia gifter sig fantastiskt bra med citron och smör, en kombination som är magiskt god till färsk pasta. Den aromatiska örten samsas gärna med andra såsom persilja, mynta, mejram, oregano och basilika.

Skötsel och förvaring

Salvian vill ha det varmt så förvara den framme i köket, gärna ljust i ett fönster. Var noga med att vattna den underifrån, på fatet eller krukan den står på.