Rosmarin

"Välgörande och aromatisk i såväl kroppsolja som i rätter med t ex potatis och lamm"

Historia och egenskaper

Rosmarin betyder ”havets dagg” och härstammar från Medelhavet.

Rosmarin var förr känd som det goda minnets ört och grekiska forskare bar ofta en krans av rosmarin vid sina examinationer. Den hyllades också för sin hållbara doft och fick därav symbolisera varaktighet och trohet. Det latinska namnet betyder ”havsdagg” vilket antyder var rosmarin gärna växer, vid Medelhavet. Rosmarinens mörkt gröna blad påminner om barr med sin långsmala form och läderliknande struktur.

Användning

Rosmarin är en klassisk krydda till kraftigare mat som lamm, vilt och rotfrukter. Bryt gärna hela kvistar och låt dem koka med i grytan, såsen eller soppan. Rosmarin ger också fräschör åt fet mat, speciellt ihop med exempelvis citron och vitlök.

När du plockat bladen från kvistarna kan du spara stjälkarna och lägga dem i grillglöden. Det ger köttet fin arom. Doften är djupt aromatisk med barr- och citrustoner.

Skötsel och förvaring

Rosmarinen är tålig och tar sig gärna om du planterar ut den sommartid. Inomhus trivs den bäst i rumstemperatur om den får dricka vatten underifrån.