potatis

"Ett hundratal potatissorter odlas i Sverige – alla med sin speciella smak"

POTATIS

Jonas Alströmer tog potatisen till Sverige på 1700-talet. Med potatisutsäde från England började han att odla potatis på sin gård Nolhaga utanför Alingsås och var den förste i vårt land som uppmärksammade den nya jordfruktens näringsinnehåll och möjligheter.

Nyttig och näringsrik. Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan även en av de nyttigaste. Potatis är till 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla C- och B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg, men proteinet är av hög kvalitet. Den är den mättande och ger energi i form av kolhydrater.

Ett hundratal sorters potatis med olika smaker odlas i Sverige idag. Potatisen delas upp i olika sorter efter säsong, men även efter smak, fasthet, utseende och storlek.
Svensk säsong, året om. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden och är tålig med ett lite hårdare skal. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern. Färskpotatissäsongen inleds i maj och pågår fram till augusti.

Primörpotatis:
Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning
och skördas med grön blast och skal som inte är moget.
Färskpotatis:
Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning
direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.
Sommarpotatis:
Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen
avsedd för försäljning direkt efter skörd.
Vinterpotatis:
Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring
innan försäljning.